Szekely Csaba

Expoziţie de costume armeneşti la Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

                 La Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică  Gherla continuă seria manifestărilor culturale începute la acest început de an. Pe lângă acţiunile de promovare a  turismului local se acordă o mare importanţă şi valorificării patrimoniuluii artistic a urbei, un renumit centru al culturii şi spiritualităţii transilvane. După prezentarea în peste o sută de imagini al castelului Kornis din localitatea Mănăstirea din vecinătatea Dejului, zilele trecute în cea mai mare sală a locaţiei din centrul municipiului s-a deshis o interesantă expoziţie de costume armeneşti, un eveniment deosebit de important în viaţa oraşului, având în vedere  tradiţiile şi obiceiurile de mare valoare istorică a renumitei comunităţi armeneşti din localitate, una din cele mai cunoscute în zona  Transilvaniei ( dar, nu numai). În cadrul acestei  inedite expolziţii sunt expuse splendidele costume armeneşti, scoase din lada de zestre a populaţiei de această etnie, unele din ele fiind expuse anul trecut şi în cadrul unei manifestări culturale organizate la Muzeul de Etnografie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Costumele reprezintă tradiţionalul port armenesc din Transilvania secolului XVIII, dar şi din alte perioade ale istoriei.  Sunt exponate deosebit de valoroase¸atât de caracteristice vieţii şi datinilor populare ale comunităţii armeneşti din Gherla, unde în fiecare an, cu ocazia tradiţionalei sărbători „Sfântul Grigore Luminătorul” ce are loc în Catedrala Armenească din centrul municipiului se mai poartă aceste costume splendide, chiar şi de tineri. Iată ce înseamnă să-ţi păstrezi aceste tradiţii veşnice, specifice unei comunităţi mici, dar cu un suflet mare şi cu o bună capacitate organizatorică. Membrii Ansamblului de dansuri „Hayakaghak” poartă şi ei costume armeneşti şi pe unde merg în ţară şi în străinătate au mare succes.

                      Ţinând cont de tradiţiile armeneşti din vechiul  Armenopolis, costumele prezentate la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistrică Gherla stârneşte interesul publicului,  zilele trecute expoziţia fiind vizitată şi de un grup de turişti din Franţa. Expoziţia poate fi urmărită în zilele luni-vineri  între orele 9,00-15,00. După această colecţie proprie al centrului va urma expoziţia membrilor cercului de artă plastică al deţinuţilor din Penitenciarul Gherla, îndrumat de cunoscutul artist plastic clujean Iurie Cojocaru.

Szekely  Csaba

One Response to Expoziţie de costume armeneşti la Gherla

  1. Gurau Arsaluis February 12, 2019 at 10:48 pm

    Nu vad numele lui Mircea Maximilian Tivadar, cel din a carui stradanie si sudoare s-a nascut acest muzeu. El si-a consacrat toata viata promovarii culturii armene si conservarii mostenirii culturale armenesti, in general, si indeosebi, din Transilvania. Nici nu s-a implinit anul de cand a plecat dintre noi, poate spre o lume mai buna si mai dreapta. Sa nu-l uitam niciodata.
    Arsaluis G.