Expoziţie cu valorile arhitecturale armeneşti la Gherla

După relaxarea restricţiilor cauzate de pandemia Covid-19, s-a intensificat activitatea de promovare a turismului în cadrul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla. De fapt, în locaţia din centrul oraşului continuă manifestările culturale şi artistice începute la debutul în noul an şi întrerupt o perioadă la mijlocul lunii martie din pricina epidemiei cu noul coronavirus. După cum ne-a declarat managerul centrului, doamna Monica Pătac în perioada următoare vor organiza mai multe acţiuni de promovare a valorilor istorice şi arhitecturale ale urbei de pe Someş, dar nu vor lipsi nici tradiţionalele expoziţii periodice. În prezent se află la dispoziţia vizitatorilor (care pot intra în sală doar cu mască şi nu mai mult de trei persoane, cerinţe ce până în prezent au fost respectate cu stricteţe) două expoziţii, una de artă fotografică „Gherla –comoară barocă a Transilvaniei” al membrilor Fotoclubului din localitate condus de Claudiu Capră şi una de sculptură în lemn aparţinând artistului gherlean Ioan Galgóczy, ultimul expunând mai multe lucrări şi pe domeniul public din parc şi în Piaţa Libertăţii, în faţa Catedralei Armeneşti. Printre cele 33 de lucrări de artă fotografică expuse se află multe poze cu renumitele clădiri arhitectonice armeneşti , adevărate valori ale stilului baroc din vechiul Armenopolis. Desigur, din colecţie nu lipseşte impozanta Catedrală Armenească din centrul oraşului construită între anii 1748-1800.
Expoziţiile se bucură de mare succes în rândul vizitatorilor şi al criticilor. Imediat după 15 mai au început să sosească şi turişti sau oaspeţi în municipiul Gherla, care au trecut şi pe la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, unde au avut la dispoziţie mai multe albume şi ghiduri cu clădirile reprezentative (adevărate comori arhitecturale armeneşti) ale oraşului.
Pentru amatorii de documentare în sălile Centrului Turistic Gherla rulează un filmuleţ cu atracţiile turistice din localitate şi din împrejurimile oraşului, dar vizitatorilor le sunt oferite pliante şi broşuri în mai multe limbi cu cele mai importante obiective de interes, la loc de cinste aflându-se renumitele construcţii armeneşti. Până când va fi permisă vizita grupurilor mai mari, pragul centrului este călcat doar de 1-3 persoane, desigur cu respectarea distanţei sociale.
Szekely Csaba