Szekely Csaba

Expoziţie cu valorile arhitecturale armeneşti la Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Foto: Marius Petric

                 După relaxarea restricţiilor cauzate de pandemia Covid-19, s-a intensificat activitatea de promovare a turismului în cadrul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla. De fapt, în locaţia din centrul oraşului continuă manifestările  culturale şi artistice începute la debutul în  noul an şi întrerupt o perioadă la mijlocul lunii martie din pricina epidemiei  cu noul coronavirus. După cum ne-a declarat managerul centrului, doamna Monica Pătac în perioada următoare vor organiza mai multe acţiuni de promovare a valorilor istorice şi arhitecturale ale urbei de pe Someş, dar nu vor lipsi nici tradiţionalele expoziţii periodice. În prezent se află la dispoziţia vizitatorilor (care pot intra în sală doar cu mască şi nu mai  mult de trei persoane, cerinţe ce până în prezent au fost respectate cu stricteţe) două expoziţii, una de artă fotografică  „Gherla –comoară barocă a Transilvaniei” al membrilor Fotoclubului din localitate condus de Claudiu Capră şi  una de sculptură în lemn aparţinând artistului  gherlean Ioan Galgóczy, ultimul expunând mai multe lucrări şi pe  domeniul public din parc şi în Piaţa Libertăţii, în faţa Catedralei Armeneşti.  Printre  cele 33 de lucrări de artă fotografică expuse se află multe poze cu renumitele clădiri arhitectonice armeneşti , adevărate valori  ale stilului baroc din vechiul Armenopolis. Desigur, din colecţie nu lipseşte impozanta Catedrală Armenească din centrul oraşului construită între anii 1748-1800.

  Expoziţiile se bucură de mare succes în rândul vizitatorilor şi al  criticilor. Imediat după 15 mai  au început să sosească şi turişti sau oaspeţi în municipiul Gherla, care au trecut şi pe la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, unde au avut la dispoziţie mai multe albume şi ghiduri cu clădirile reprezentative (adevărate comori arhitecturale armeneşti) ale  oraşului.

                                   Pentru amatorii de   documentare în sălile Centrului Turistic Gherla rulează un filmuleţ cu atracţiile turistice din localitate şi din împrejurimile oraşului, dar vizitatorilor le sunt oferite pliante şi broşuri în mai multe limbi cu cele mai importante obiective de interes, la loc de cinste aflându-se renumitele  construcţii armeneşti. Până când  va fi permisă vizita grupurilor mai mari, pragul centrului este călcat  doar de 1-3 persoane, desigur cu respectarea distanţei sociale.

Szekely Csaba