EXPOZIȚIE CU PARFUM ARMENESC, CU MIROS DE CAFEA LA CONSTANȚA

După o îndelungată pauză, în ziua de 11 iunie, sediul Uniunii Armenilor din Romania –Sucursala Constanța și-a redeschis porțile pentru a primi oaspeți într-o extrem de elegantă atmosferă și cu o expoziție permanentă care te introduce în micul univers armenesc. ”Scopul nostru este să redeschidem o sticluță cu parfum armenesc, care, în principiu, miroase a cafea. Noi am renovat sediul, iar redeschiderea aceasta este o chestiune simbolică, în sensul că nu erau foarte multe obiecte vechi armenești. Am vrut să avem aici, obiecte ale armenilor care au trecut prin comunitatea aceasta și au lăsat ceva în urmă, lucruri care să ne trezească amintiri” a declarat gazda acestei întâlniri președintele Uniunii Armenilor din România –sucursala Constanța dl.dr.Liviu Merdinian.
Redecorarea interiorului, după modelul marelui muzeu Matenadaran din Armenia conferă sediului un aer specific armenesc. Fiecare obiect de decor expus transmite o stare, oferă un plus de culoare și de energie sau este pur și simplu o încântare pentru ochii privitorilor. Așadar, obiectele decorative au schimbat considerabil atmosfera din sediu. Unele obiecte au adus mai multă culoare, altele dinamism, în timp ce anumite accesorii au conferit acea stare de liniște și confort de care ai nevoie. Corpurile de iluminat au schimbat întreaga atmosferă din încăpere.În acest spatiu destul de mic dar foarte primitor poți vedea istoria întregii comunități armene din Constanța. Sunt expuse fotografii vechi (1937 –cu hramul bisericii armene Sfânta Maria din Constana, albume,tablouri printre care tabloul cu orfanii armeni veniți în portul Constanta în anul 1923 și luați în grija marelui filantrop Armenag Manissalian , reviste (coperta publicației Uniunii Armenilor din Romania „Ararat „). La intrare este imposibil să nu fie remarcată păpușa Anaid creația artistului plastic Elena Orbocea inspirată de prietenia care o leagă de Anaid Tavitian și care a fost donată comunității armene din Constanța .

Un loc deosebit care iți atrage atenția o reprezintă cele 4 vitrine realizate din lemn de stejar și care evocă memoria a 4 personalități armene care au avut o contributie de seama la viața culturala și științifică a spațiului Danubiano–Pontic si al Romaniei. Aceste personalități sunt : scriitorii Simion Tavitian, Alexandru Alaci, prof.Garabet Kumbetlian și Dr.Arsen Calpaccian. În memoria lor, familiile acestor mari modele demne de urmat în viață au donat Uniunii Armenilor din Romania – sucursala Constanta obiecte personale ale lor pentru a fi expuse în această expoziție. Să facem cunoștință cu cele 4 personalități :

Marele om de cultura SIMION TAVITIAN (1926-2017) a fost un om admirat și respectat pentru profesionalismul său și bucuria care se reflecta pe chipul său .De- alungul timpului în urma unei munci asidue a reușit să scrie câteva volume despre armeni,despre biserică și școala armeană, documente care scot în evidenta frumusețea și bogăția primului popor creștin din lume. Prin lucrările sale a reușit să dea etniei armene acea valoare care și-a pus amprenta din belșug pe viață culturală dobrogeană. Munca domnului Simion Tavitian a avut o valoare sentimentală, istorică și arhivistică dând șansă multor armeni de a-și descoperi rădăcinile. A dovedit nu numai pasiune fată de meseria căreia i-a slujit o viață întreagă dar a fost și un adevărat profesionist , un familist convins , un om plăcut , prietenos, plin de bunavoință și speranță , cu simt al umorului, apreciat și respectat de toți cei ce l-au cunoscut. A fost mentorul a numeroase generații de jurnaliști care duc mai departe ce au învățat de la el. Prin lucrările sale, prin viziune , tenacitate și o laborioasă munca de cercetare a lăsat o moștenire culturală absolut remarcabilă înscriindu-și numele în istoria comunității armene din Dobrogea pe care a reprezentat-o cu cinste până în ultima clipa .Dintre obiectele expuse in vitrina dedicata dl.Simion Tavitian vom regăsi pe lângă fotografii de familie si de la numeroase evenimente la care a participat ,cărțile cu autograf,mașină de scris ,foița de indigou ,stiloul și diplomele obținute de-alungul vietii sale.

Doctorul ARSEN CALPACCIAN (1926-2017 )-considerat doctorul minune al dermatologiei constantene a devenit „o legendă” prin felul în care și-a îngrijit bolnavii, făcând tot ce este posibil, prin înțelepciunea, încrederea și capacitatea sa de a pătrunde în tainele medicinii, a bolii dar și în sufletul omenesc. Cu o minte clară și un raționament precis, bazat pe o gândire logică, dublate de muncă și pasiunea de a se perfecționa continuu, dr.Arsen Calpaccian. în multe cazuri a vindecat suferințele pacienților fiind iubit de bolnavi și stimat de către colegii săi Priceperea acestui mare medic cu siguranță va deține un loc de frunte în istoria medicinii constănțene , personalitatea complexă și realizările sale remarcabile ca medic , în lupta cu boala și suferințele pacienților. A fost un om plin de har, devotament și suflet plin de înțelepciune ,bunătate și înțelegere. În expoziție regasim câteva obiecte care i-au aparținut doctorului Calpaccian: fotografii ,diplome, microscop, dermatoscop, truse medicale, fotografia de absolvire, rețete, stetoscop, trusele de sterilizare. Familia a donat si un pian vechi de aproximativ 70 de ani apartinand d-lui dr.Arsen Calpaccian care avea o cultura muzicala primita in familie de la mama si sora care erau profesoare de pian.

Scriitorul ALEXANDRU ALACI (1931-2020) un om cu o înaltă ținută morală, un intelectual rasat, un armean desăvârșit a fost pentru cei care l-au cunoscut un izvor nesecat de învățăminte, un model demn de urmat un om care și-a onorat meseria de iubitor al naturii care a scris toate poveștile vânătorești cu farmec . A iubit natura, vânătoarea și câinii. A cartat și a împădurit suprafețe însemnate în toate zonele țării, în calitate de silvicultor. Legat de câinii de vânătoare a parcurs toate etapele: crescător, dresor și arbitru până la nivel internațional. În vitrina dedicata dl.Alexandru Alaci regăsim numeroase trofee , cupe obținute, reviste, cărți vânătorești si o pasare împăiată pentru că a fost una din activitățile sale preferate.

Profesorul universitar dr.ing.GARABET KUMBETLIAN (1936-2018)- a fost un important pilon, un reper profesional şi uman care și-a închinat întreaga viaţă ştiinţei, tehnicii şi binelui public, ceea ce conturează o personalitate remarcabilă de mare anvergură ,cu vocație de dascăl dar și de savant plin de resurse și de creativitate.A scris și a publicat foarte multe cărți. A avut o cariera admirabila cu numeroase premii și diplome. A fost membru al Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR), al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR), al Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR) și al altor numeroase asociații din țară și străinătate.Garabet Kümbetlian a publicat 26 de cărți, monografii, tratate, cursuri universitare, traduceri și eseuri din domeniul mecanicii solidelor deformabile și rezistenței materialelor, și aproape 150 de articole, dintre care 33 în revistele Academiei Române și Academiei de Științe Tehnice din România, 24 în reviste străine și în analele universităților, 22 în reviste departamentale și alte reviste de specialitate, 30 în volumele unor manifestări științifice internaționale, și 35 în volumele unor manifestări științifice naționale. A făcut parte din Comitetul științific sau editorial al unor prestigioase publicații,Vitrina dedicata dl.prof.Garabet Kumbetlian contine cărți cu autograf ,ochelarii ,stiloul și numeroasele medalii și diplome obținute.de alungul întregii sale cariere profesionale, Pe lângă profesionalismul și rezultatele remarcabile obținute de alungul carierei lor, cele 3 calitati care caracterizeaza aceste personalitati o reprezinta : Bunatatea, Omenia și Modestia.
Bunătatea este cel mai frumos parfum pe care omul îl poate emana. Ea transformă această lume într-un loc mai luminos şi mai cald. Ea mângâie durerile oamenilor şi le şterge lacrimile. În lipsa ei, totul păleşte. Omenia presupune un caracter frumos şi dreptate, iar dreptatea este arborele care rămâne mereu falnic în ciuda anotimpurilor prin care trece. Pentru a primi certificatul de omenie trebuie să te respecţi respectându-i pe ceilalţi .să dăruieşti, să acţionezi cinstit şi mereu în slujba frumosului şi binelui,să ierţi, să iubeşti necondiţionat şi să nu ignori nici răul şi nici binele din jurul tău. Modestia este cartea de vizita a oamenilor inteligenti ,are o valoare incomensurabilă.si reprezinta cea mai frumoasa bijuterie.
Felicitări d-lui dr.Liviu Merdinian președintele Uniunii Armenilor din România –sucursala Constanța si echipei sale pentru această inițiativă de a deschide această expoziție permanentă , de a face cunoscută întregii lumi istoria comunității armene din Constanța și a prezenta personalitățile marcante care fac cinste etniei armene, orașului și tării în care au trăit. Mulțumiri reprezentantelor celor 4 familii (d-nei Anaid Tavitian,d-nei Antonia Petre ,d-nei Corina Shapira, d-nei Adriana Marshall pentru gestul nobil și generozitatea de care au dat dovadă prin donațiile efectuate și totodată presei constănțene care a participat la deschiderea acestei expoziții.
Pentru cei interesați expoziția este permanentă și se află la sediul Uniunii Armenilor din Romania –sucursala Constanța, pe strada Mercur nr.2 din Constanța.
Vă așteptăm cu mare drag să savurați o cafea armenească alături de noi și să aflați lucruri interesante despre tradițiile ,obiceiurile și personalitățile de seamă ale armenilor.
Hasmig ANANIAN