Mihai Stepan Cazazian

Expoziţia de artă plastică „Interferenţe etnice bucovinene”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Foto 1

În contextul în care, la început de mai, a fost sărbătorită în întreaga lume Ziua Diasporei Poloneze şi a Polonezilor din Străinătate (2 mai), fiind aniversate apoi Ziua Naţională a Poloniei şi Ziua Constituţiei (3 mai), în acest an, care a fost declarat de Parlamentul Republicii Polone „Anul Jan Karski” (pentru a marca un secol de la naştere şi pentru a omagia personalitatea diplomatului polonez care a informat lumea, în anul 1942, cu privire la politica germană de exterminare a evreilor), Uniunea Polonezilor din România, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, împreună cu Instituţia Prefectului – Judeţul Suceava, Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural Bucovina a întâmpinat Ziua Europei prin organizarea unei expoziţii interetnice de artă plastică.

Foto 2
Expoziţia cu genericul „Interferenţe etnice bucovinene”, care a fost vernisată marţi, 6 mai, la Casa Prieteniei din municipiul Suceava, reuneşte lucrări de pictură, grafică şi sculptură realizate de artişti plastici care sunt membri ai comunităţilor etnice din arealul bucovinean, sau care expun în numele şi cu acordul acestora.
Sunt prezentate publicului peste de 50 de lucrări semnate de artiştii plastici Ioan Bodnar, Tiberiu Cosovan, Iosif Csukat, Iulian Dziubinski, Bolek Maierik, George Ostafi – OST, Mihai Pânzaru – PIM, Carmen Schley, Vasile Siminiuc, Alexandru Stoica, reprezentanţi ai evantaiului etnic bucovinean alcătuit din armeni, evrei, germani, maghiari, poloni, români, romi şi ucraineni.
Artistul plastic Tiberiu Cosovan, care – ca jurnalist şi scriitor – este colaboratorul sucevean al periodicului Uniunii Armenilor din România (UAR) „Ararat”, a reprezentat, cu acordul preşedintelui UAR – Filiala Suceava, dr. Ioan Foit, comunitatea armeană din Bucovina, expunând un număr de opt lucrări de linogravură, care ilustrează repere armeneşti din municipiul Suceava (Biserica Sf. Cruce, Cafeneaua Armenească, Turnul Roşu al Bisericii Sf. Simion, Turnul clopotniţă al Mănăstirii Zamca).
Expoziţia, al cărei curator este Cazimir Longher, vicepreşedintele Uniunii Polonezilor din România a fost prezentată şi comentată la deschidere de prof. univ. dr. Sabina Fînaru, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

Corespondent