Mihai Stepan Cazazian

Explozie de culoare la Botoșani !

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La sfârșitul de săptămână Botoșaniul armenesc a fost în mare vervă.

UAR Sucursala Botosani a organizat, cu prilejul Centenarului infiintarii Uniunii Armenilor in Romania, în perioada 1 sept. – 23 oct. 2019 concursul de lucrari plastice ce au avut ca tema istoria, traditiile, personalitati si monumente istorice ale comunitatii armene din Romania, iar in acest weekend a avut loc vernisajul expozitiei acestor lucrari. Aceasta editie a fost dedicata unei personalitati locale armene, Andronic Țăranu, personalitate foarte activa in viata culturala botosaneana la inceput de secol XX, unul dintre cei mai buni prieteni ai marelui poet Mihai Eminescu. Invitați de onoare a acestui vernisaj au fost Excelența Sa, dl Ambasador al Republicii Armenia, dl. Sergey Minasyan, și presedintele Uniunii Armenilor din România, dl. Varujan Vosganian.

foto monitorulbt.ro

Ziua de vineri a debutat cu o vizita oficiala la Primăria Municipiului Botosani unde dl Ambasador Sergey Minasyan s-a intalnit cu Primarul Municipiului Botosani, dl Catalin Flutur. In cadrul discutiilor s-a amintit de contributia comunitatii la dezvoltarea orasului,unde stau marturie astazi monumentele istorice ce au apartinut armenilor, s-a discutat despre sustinerea autoritatilor pentru desfasurarea diferitelor manifestari si evenimente pe care le organizam si in final Presedintele sucursalei UAR, dl. Cristian Lazarovici, a mentionat intentia comunitatii de a amplasa un hacikar in municipiu in memoria victimelor Genocidului armenilor din 1915.

In continuarea programului delegatia comunitatii armene si dl Ambasador s-au deplasat la Consiliul Judetean Botosani unde au avut intrevederi cu Vicepresedintele Dorin Birta. Dl Ambasador si-a manifestat tot sprijinul pentru demersul de a incheia un protocol de înfratire a orasului Dorohoi, al doilea municipiu ca marime din judet,  cu un oras din Armenia.

In traseul nostru am ajuns si la cea mai mare fabrica din Botosani, SC Formens SA, unde patronul firmei dl Gerard Lossom si dl Ambasador Minasyan au facut un tur al fabricii. In final, Excelenta Sa a fost impresionata de calitatea produselor fabricate,  de dotarile si tehnologia folosita si a incurajat deschiderea unor contacte cu comercianti armeni in special prin prisma faptului ca Armenia, chiar daca este o piata mica, dar apreciaza foarte mult calitatea produselor.

foto monitorulbt.ro

Concursul propriu zis s-a desfasurat pe 3 sectiuni,
artisti plastici, elevi de liceu si elevi de gimnaziu, si a urmarit promovarea
istoriei comunitatii dar si promovarea artistilor plastici locali. Inainte de
decernarea premiilor, dl Lazarovici a amintit faptul ca dl Ambasador de cand
si-a inceput misiunea diplomatica in Romania in 2017, a venit la Botosani
pentru a doua oara, ceea ce reprezinta un semn de respect si apreciare a
activitatii membrilor sucursalei Uniunii Armenilor.

foto monitorulbt.ro

Amintirea si motivarea infiintarii Uniunii Armenilor au
fost evocate foarte frumos de catre Presedintele Varujan Vosganian, cu povesti
interesante din cartea sa, “Cartea soaptelor”, o carte emblematica pentru
armenii din Romania.

Finalul zilei ne-a gasit împreuna cu prietenii nostrii din filialele din tara, Baia Mare, Constanta, Bacau, Roman si Suceava fiindca asa îsi respectă si trateaza armenii din Botosani invitații!