Mihai Stepan Cazazian

Experții UNESCO nu au fost autorizați să viziteze bisericile din zonele controlate de Azerbaidjan în Arțakh – spune Catolicosul Karekin II

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Bisericile și monumentele istorice de pe teritoriul Nagorno-Karabakh controlate de Azerbaidjan sunt amenințate, a declarat publicației Izvestia Karekin al II-lea, Patriarh suprem și Catolicos al tuturor armenilor. Potrivit acestuia, Baku refuză să permită reprezentanților UNESCO să evalueze personal situația patrimoniului. În același timp, Primatul Bisericii Apostolice Armene remarcă faptul că forțele de menținere a păcii ruse fac tot posibilul pentru a asigura conservarea monumentelor istorice și culturale.

Karekin al II-lea și-a exprimat recunoștința față de Vladimir Putin pentru contribuția sa personală la încetarea războiului din regiune.

El a spus că a fost înființat un departament special în cadrul Bisericii Apostolice Armene pentru a controla conservarea monumentelor de importanță internațională. Potrivit acestuia, clerul a făcut apel la liderii religioși, la organizațiile și structurile culturale internaționale, precum și la UNESCO. Cu toate acestea, a adăugat el, propunerea de admitere a observatorilor UNESCO pe teritoriile controlate de Baku nu a găsit sprijinul Azerbaidjanului.

Primatul Bisericii Apostolice Armene și-a exprimat speranța că, prin eforturile copreședinților grupului OSCE Minsk, inclusiv a Rusiei, va fi posibil să se ia măsuri imediate pentru conservarea monumentelor.