Redactor

Exclusiv: „Nu mai ştiu cum am început!” COMEBACK. Florin Halagian a revenit spectaculos în Liga I, la 72 de ani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Nume de cod – „Armeanul”. Este porecla de care este mândru. Aşa i se spunea încă de pe vremea când era jucător. Florin Halagian a trecut de pe teren pe bancă după mai bine de 10 ani de fotbal, având 58 de meciuri în prima ligă ca fotbalist. A surprins pe toată lumea, zilele trecute, când a revenit ca antrenor la Gloria Bistriţa. Şi-a pus pe cap şepcuţa magică şi a câştigat la Braşov!

Dom’ profesor, aţi surprins pe toată lumea revenind pe bancă la Bistriţa…

Ce să fac?! M-a rugat prietenul meu Jean Pădureanu să-l ajut şi n-am putut să-l refuz! M-am gândit că mai pot şi, cât sunt sănătos, vreau să antrenez.

Bistriţa s-a transformat imediat după sosirea dumneavoastră. Aţi câştigat la Braşov la primul meci. Aveţi o baghetă magică?
N-am o baghetă magică, dar am atâţia ani de experienţă în fotbal. Ştiu cum să procedez în cele mai delicate situaţii. Cred că ăsta este secretul.

Cum aţi găsit echipa?
Un pic demoralizată, aşa mi s-a părut. E important moralul jucătorilor înaintea meciurilor, acolo am acţionat prima dată, ca să zic aşa.

Şepcuţa aceea cu Chicago Bulls, despre care se spunea că e norocoasă pentru echipele pe care le antrenaţi, o mai aveţi?
O am şi p-aia, dar acum o păstrez bine. E una dintre amintirile mele, o ţin în şifonier.

Vă mai aduceţi aminte de primul dumneavoastră meci ca antrenor?

Nu mai ştiu cum am început! Asta ar trebui să-mi spuneţi voi, pentru că voi aveţi statisticile. Au trecut atâţia ani, sunt vreo 40 de ani de când antrenez. Ar fi dificil să povestesc despre primul meci din Divizia A. Dar cu siguranţă a fost unul cu FC Argeş.

Coechipier şi antrenor cu Dobrin
V-au trecut atâtea generaţii de jucători prin mână, care a fost fotbalistul care consideraţi că v-a marcat cariera de tehnician?
De departe, regretatul Nicolae Dobrin! Fotbalist senzaţional şi, în ciuda faptului că multă lume spune că Gicu era un rebel, eu am lucrat foarte bine cu el. Era important să ştii să-i vorbeşti. Un talent nativ, un jucător extrem de inteligent şi cu o tehnică fără cusur. A fost, poate, cel mai mare fotbalist român.

Puţină lume ştie că, până să-i fiţi antrenor, dumneavoastră aţi fost şi coechipier cu Nicolae Dobrin…

Da, aşa e, am jucat cu el şi am promovat împreună în primul eşalon. Eu jucam pe stânga, iar Gicu Dobrin – pe dreapta. Era tânăr şi imprevizibil pe teren. Cei mai bătrâni se supărau pe el când le-o dădea printre picioare şi voiau să-l bată, iar eu îl apăram!

Care este echipa care vă va rămâne mereu în suflet?
FC Argeş, normal, şi, apoi, Dinamo. Mă pot lăuda că sunt cel mai în vârstă dinamovist!

Vede Vasluiul campioană
Multă lume spune că sunteţi un antrenor sever şi că nu v-aţi dat înapoi niciodată să-i altoiţi pe jucătorii problemă…
Ştii cum e?! Acolo unde dă părintele, creşte! E un pic de exagerare în povestea asta, dar e adevărat că sunt foarte exigent.

Ce antrenor vi se pare că v-ar călca pe urme?
Nu ştiu, poate Cârţu. Mi se pare un antrenor bun şi la fel de sever ca mine cu cei care nu se implică.

Campionatul actual cum vi se pare?

Foarte echilibrat. Atât în partea de sus, cât şi în cea de jos.

Pe cine vedeţi campioană?

N-o exclud din calcule pe Oţelul cum văd că fac unii. Este o echipă disciplinată. Dar eu cred că Vasluiul are toate atuurile. Este un club bine aşezat, cu conducere, cu bani, cu antrenor şi cu jucători.

Cariera “Armeanului”
Florin Halagian s-a născut la 7 martie 1939, în Bucureşti. În cariera sa ca jucător, a evoluat la Dinamo Bucureşti, Progresul Casa Scînteii, Dinamo Obor, Dinamo Piteşti, Petrolul, FC Baia Mare, Sportul Studenţesc şi Vagonul Arad. Ca tehnician, Halagian a pregătit FC Argeş, cu care a şi câştigat campionatul în 1972 şi 1979, FC Baia Mare, FC Olt, Steaua, Universitatea Craiova, Victoria Bucureşti, Dinamo – cu care a luat titlul în 1992, Inter, FC Naţional, FCM Bacău, FC Braşov, Ceahlăul şi Gloria Bistriţa.

924 de jocuri pe prima scenă are Florin Halagian, fiind recordmanul absolut în rândul tehnicienilor.

Cătălin Sandu 12.04.2011

după ziarul Ring