Mihai Stepan Cazazian

BUCUREȘTI / EXCEPŢIONALUL SUCCES AL VIOLONISTULUI SERGEY KHACHATRYAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share
| Credit photos: Andrei Gîndac |

            În cadrul programului de „Recitaluri şi muzică de cameră” al celei de-a XXIV-a ediţii a Festivalului Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti, desfăşurat sub deviza „Lumea în armonie”, joi, 18 septembrie, după amiaza, publicul meloman de la sala Ateneului Român a avut privilegiul de a-l asculta, pentru prima dată în România,  pe tânărul şi deja celebrul violonist armean Sergey Khachatryan. Acesta a dat o excelentă tălmăcire Concertului pentru vioară şi orchestră op.77 de Johannes Brahms,, lucrare de mare virtuozitate,  fiind acompaniat de Orchestra Naţională din Lille (Franţa), dirijată de Vlad Vizireanu din SUA, originar din România.

| Credit photos: Andrei Gîndac |

            Vădit emoţionat de primirea extrem de călduroasă a publicului,  Sergey Khachatryan a anunţat că doreşte să ofere o melodie care are legătură cu ţara sa (deşi artistul trăişte de mulţi ani în Germania).

            A fost vorba de o melodie religioasă celebră– „Havun, havun”, din creaţia medievală (sec. XI) a lui Grigor Narecaţi, prelucrată de marele compozitor armean Komitas, care a avut un efect copleşitor asupra auditorilor, aceştia continuând  să-l ovaţioneze  pe Sergey. Drept recunoştinţă faţă de publicul român, artistul armean a dat o foarte sensibilă interpretare Sonatei nr. 3 de Eugène Ysaÿe, lucrare dedicată de cunoscutul violonist, compozitor şi dirijor belgian marelui nostru George Enescu, omagiu dublat şi de interpretul zilei.

            Într-adevăr, a fost o după amiază magică, în deplină armonie! (M.K.)

  •  
  •