Mihai Stepan Cazazian

Evolutia sportivilor armeni la Olimpiada de la Rio (2)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

olimpiada

Boxerii armeni, Aram Avagyan si Hovhannes Bachkov au participat la turul II al competitiei olimpice. Aram Avagyan la categoria cocoș, 56 kg la invins la puncte pe japonezul Arashi Morisaka si a intrat in optimi. Hovhannes Bachkov la categoria usoara 64 kg la invins la puncte pe Luis Arcon din Venezuela si il va intalni in optimi pe chinezul Hu Qianxun.

Hrachik Babayan a ocupat locul 24 in proba de tir, pusca aer comprimat 10m. Pacat ca nu a fost antrenat de Adrian Alaci, modestul armean din Focsani, antrenor emerit si fost selectioner al lotului olimpic de tir al Romaniei. Adrian Alaci este cel care l-a antrenat pe Alin Moldoveanu, campion olimpic la Londra.

Gimnasta Houry Gebeshian desi a parasit competitia va ramane in istoria gimnasticii prin elementul prezentat in evolutia la paralele inegale, element ce ii va purta numele. Va ramane in memoria iubitorilor de sport ca prima gimnasta care a reprezentat Armenia la Jocurile Olimpice. Ea a declarant ca telul ei a fost acela de a aduce Armenia pe harta gimnasticii.

Nu stiu daca ati urmarit evolutia la sol a gimnastei ruse de origine armeana, Seda Tutkhalyan, sportiva de 17 ani calificata in finala probei de individual compus. Nu ratati finala, Seda va efectua exercitiul de la sol avand acompaniamentul pe splendida muzica “Artsakh” de Ara Gevorgyan.

Cateva cuvinte si despre Yana Egorian, armeanca care a castigat sub flamura steagului rus, proba de sabie. A locuit in Armenia pana la varsta de 6 ani. Nu vorbeste acasa în armeană ,dar intelege limba. Tatal sau locuieste in Armenia la Erevan, iar Yana sta cu mama si bunicul ei si cu pisicile mult indragite de ea. A declarat ca nu va renunta la numele de Egorian, chiar daca se va casatori. Este mandra ca este armeanca.

In finalul acestui episod informez pe iubitorii filateliei ca Posta armeana a emis intr-un tiraj de 30.000 de exemplare o colita dedicata Jocurilor Olimpice de la Rio cu valoarea de 650 drame.

Gabriel Antonie Lazarovici