Mihai Stepan Cazazian

Evocare prof. Anton Chevorchian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La Şcoala Centrală din Bucureşti a avut loc miercuri, 26 mai, o evocare a profesorului de limba română Anton Chevorchian, dispărut  în urmă cu un an. Deşi profesorul Chevorchian a fost profesor la Liceul teoretic Alex. Ioan Cuza şi Colegiul Naţional Mihai Viteazul acţiunea s-a desfăşurat la Şcoala Centrală întrucît fosta sa elevă, Mihaela Balcă, sufletul acestei manifestări,  i-a călcat pe urme şi este, în prezent, profesor de limba română la acest prestigios liceu din Bucureşti. Cuvîntul de deschidere l-a avut prof. Norocica Cojescu, director Şcoala Centrală, urmată de prof.Mihaela Balcă. Au mai luat cuvîntul profesorii Aurel Lepădatu , Mugur Moş, Virgil Şerban, foşti colegi ai profesorului Chevorchian la liceele Alex. Ioan Cuza şi Mihai Viteazul. Florin Chevorchian, lector la UNATC, nepot, a ţinut să mulţumească celor prezenţi pentru  această evocare a unchiului său, un om erudit, dedicat şcolii şi elevilor pe care i-a îndrumat pînă la pensie.

A urmat o festivitate de premiere a trei tineri pentru creaţiile lor literare. Este vorba de Lavinia Năstase (Colegiul Mihai Viteazul), Beatrice Panaitescu (Şcoala Centrală) şi Andra Zamosteanu ( Liceul Alex. Ioan Cuza). De altfel ideea de a premia tinere talente se doreşte a se transforma într-un concurs de creaţii literare <Anton Chevorchian>, deschis tuturor elevilor de liceu. Premiile, în bani au fost oferite din partea dl. Marian Balcă iar cărţile de Editura Ararat.

Cei prezenţi au primit, la sfîrşit, volumul Întîlniri memorabile publicat de Anton Chevorchian  la Editura Ararat în 2008.

Sperăm ca această evocare, la care au fost prezenţi cca 20 de profesori să devină,  începînd cu anul viitor, Concursul de literatură  <Anton Chevorchian> ce va perpetua memoria unuia dintre cei mai respectaţi şi apreciaţi profesori de limba română din România.