Mihai Stepan Cazazian

UN STRIGĂT ÎMPOTRIVA UITĂRII

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

20_VIENADoi artiști români și un strigăt împotriva uitării. Un video și o saga despre evenimentele și istoria poporului armean, în timpul și după Genocidul din 1915, vorbesc despre uitare și fapte istorice.

 

25 septembrie 2014, la ora 19.00
Institutul Cultural Armean, Viena
Hadikgasse 28, 1140 Viena

 

Artistul vizual Daniel Djamo si scriitorul Varujan Vosganian sunt invitatii organizatiei Kulturkontakt Austria pentru un eveniment dedicat marcarii a 100 de ani de la genocidul asupra armenilor in Imperiul Otoman.

Evenimentul are loc la Institutul Cultural Armean, inaugurat cu acest prilej si este sustinut de Societatea Austro-Romana AUSTROM, Camera de Comert a Austriei, Ambasada Armeniei la Viena si editura Paul Zsolnay.
In cadrul evenimentului special va avea loc proiectia video-ului „Soghomon´s Iblis“ de Daniel Djamo, beneficiar al unei rezidențe acordate de Kulturkontakt si Cancelaria Federala a Austriei, lectura unor fragmente din romanul „Cartea Soaptelor“ de Varujan Vosganian, a carui traducere in limba germana apare deja in a treia editie de la lansarea in noiembrie 2013, precum si o dezbatere la care participa unul dintre cei mai reputati orientalisti austrieci, prof.univ.dr. Jasmine Dum-Tragut de la Universitatea Salzburg.

KULTURKONTAKT AUSTRIA, organizatorul si finantatorul evenimentului este cel mai activ promotor al culturii est-europene in Austria si Europa Occidentala. Sute de artisti si scriitori romani au beneficiat in cei 25 de ani de la infiintare de rezidente la Viena, expozitii personale si de grup, lecturi si traduceri ale operelor in limba germana, intermedieri de contacte profesionale cu operatori culturali din spatiul de limba germana si nu numai.

Daniel Djamo este născut în 1987 în București, România. Daniel Djamo a studiat fotografia și arte vizuale la Universitatea de Arte din București și a primit numeroase burse și premii (printre care Premiul CEE Henkel Young Artist în 2013, ESSL Award ECE România în 2013, Universitatea Națională de Arte Plastice i-a acordat Marele Premiu, București 2011). Expoziții individuale și de grup în Europa. Daniel Djamo spune în filmul realizat, povestea lui Soghomon Tehlirian, un armean, care a pierdut întreaga familie la Genocid și a scăpat doar el, grav rănit. El l-a ucis în 1921 pe Talaat Pașa, unul din liderii Junilor Turci care au decis exterminarea armenilor. Atentatul a avut loc pe 15 martie 1921, la Berlin, în prezența multor martori.
Textul este mărturia lui Soghomon Tehlirian de la procesul său din 1921.

Djamo selectează o pictogramă unică, ușor de recunoscut care l-a obsedat pe tot parcursul filmului