Mihai Stepan Cazazian

Evenimente marcante la Bistrița și Cluj

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

               Într-o zi de vineri, cu soare înșelător si nori plumburii, mai precis pe 11 iunie a.c., am pornit câtiva membri ai UAR Botosani către Ardealul străbun, către orasul Bistrița, cel de dincolo de muntii aratosi ai Moldovei, unde urma să aibă loc un eveniment denumit “Bistrita- Poarta armenească a Transilvaniei”.

               După adresele trimise către sucursale, aveau loc doua evenimente importante, unul la Bistrita pe 11 iunie si celălalt pe 12 si 13 iunie la Cluj Napoca.

               Dupa o calatorie , fara peripetii, dar de o frumusete fară seamăn, vineri am sosit la Bistrita pe la ora 12.30. Dupa formalitatile de cazare la hotel, ne-am revăzut, îmbratisandu-ne colegial cu cei sositi din celelalte filiale din țară, Bacău, Roman, București, Suceava, Tulcea, etc.

              Totodata, ne-am vazut cu dl Varujan Vosganian, Presedintele UAR, dl. Varujan Pambuccian, Deputatul minoritatii armene din Parlamentul României, dl. Hacic Garabet, Secretarul General al UAR și nu în ultimul rând, Excelenta Sa, Dl Ambasador Sergey Minasyan.

              Dupa ce am depănat câteva amintiri de la ultima întalnire si am socializat amical, dl Sorin Gădălean (gazda acestui eveniment) ne-a oferit o surpriză. Asadar, am plecat sa vizităm crama lui Octavian Harsian, în localitatea Dumitra, la 12 km de Bistrita, asezata in mijlocul unei podgorii imense. Dupa degustarea a cinci soiuri de vin din productia proprie si a unui soi de coniac, atmosfera a devenit relaxanta.

              Dupa prezentarea soiurilor de vin de catre dl Harsian (un adevarat “nobil” al oenologiei în varsta de 83 de ani) si “speech-ul” plin de pilde si umor fin, ne-am delectat gustativ si cu preparate de o anumita finite din productia proprie.Chiar ne-am simtit “imperial” in acest mic univers de o frumusete aparte si ne-a parut rau ca acest “festin” s-a terminat totusi atat de repede.

              Se pare ca , in tinutul Bistritei-Nasaud, mai exista doar un singur armean, acest om deosebit, Octavian Harsian. Cum ziua de nastere a dumnealui este in 2 iulie, la despartire i-am cantat in avans “La multi ani” din toata inima.

              Dupa o agapă îmbelsugată și de “inimă”, ne-am linistit din nou la adapostul binevenit al hotelului.

              Sambata  12 iunie, am purces din nou la drum, spre Cluj Napoca, unde doua zile se desfasura editia a II-a a Festivalului “Curtea armeneasca”. Evenimentul a avut loc in Parcul etnografic “Romulus Vuia” din Cluj Napoca si dupa cuvantul de deschidere am vizitat standurile cu produse traditionale armenesti si autohtone. Apoi am asistat la un program artistic sustinut cu dansuri traditionale armenesti, romanesti si rrome. Totodata, am vizitat si expozitia de covoare traditionale armenesti, povestea lor lor fiind prezentata de catre Bedros Krucian, atelierul de caligrafie cu Tania Varduca, expozitia de pietre semipretioase, standul de carti si multe altele.

              După prima zi fructuoasa în diverse activitati, ne-am reunit in gradina de vara a hotelului unde am socializat pana spre miezul noptii. Duminica ne-am regasit in acelasi loc, Parcul etnografic, unde am urmarit concertul de muzica Klezmer cu ansamblul evreiesc “Mazel Tov” si dupa masa am luat parte la “regalul” concert oferit de “Cosmin Rafael Bălean Band” cu muzica traditionala armeneasca executata la “duduk”.

              Dupa trei zile de adevarata sarbatoare, pe un cer inrosit si inundat de nori negri, cu o furtuna ce parea a ne descanta, am pornit pe calea intoarcerii catre casa. Nu am putea expune suficient in cuvinte cat de bine si fericiti ne-am simtit in acest periplu cultural- artistic si cat am regretat ca s-a sfarsit atat de repede. Au fost momente impresionante pe care le vom tine minte, mult timp de acum incolo, probabil pana la editia a III-a care negresit va veni cu alte bucurii si programe frumoase si remarcabile.

Mihai Babei