Mihai Stepan Cazazian

EVENIMENT / Un festival de film…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

online și patru tineri regizori, de origine armeană, ca personaje principale

Uniunea Armenilor din România a organizat, în perioada 18-22 ianuarie 2021  “Zilele Filmului Armenesc” în cadrul căruia au fost prezentate o selecție de scurt metraje, lung metraje și documentare din filmografiile regizorilor de origine armeană Andrei Inizian, Armine Vosganian, Andrei-Nicolae Teodorescu și Florin Kevorkian. Ineditul a constat în faptul că filmele a fost prezentate online din cauza, evident, a pandemiei care ne forțează să găsim modalități alternative de a ajunge la publicul nostru, nu doar armenesc. Ca o observație, afișul manifestării a fost ilustrat cu o imagine dintr-un film de Serghei Paradjanov, care ne putea duce cu gândul că vom viziona și unele din capodoperele marelui regizor armean ! În realitate, așa cum s-a putut vedea, a fost vorba de un festival al tinerilor regizori de origine armeană. Dar poate ideea afișului a fost că Paradjanov este o icoana pentru filmul armenesc…

Astfel cele 19 filme, selectate de regizori au putut fi vizionate pe canalul youtube al Uniunii Armenilor din România.

Prima zi a fost dedicate tânărului Andrei Inizian, regizor și producător de film, născut la Brașov în 1993. Absolvent al UNATC  “I.L. Caragiale” din București, secția regie de film, el s-a făcut remarcat semnând regia și scenariul scurtmetrajului Aprilie, vis, film pentru care a fost nominalizat la premiul Tânără speranță din cadrul Premiilor Gopo din 2019. În prezent, el administrează propria casă de producție, urmând să debuteze ca producător cu ”5000 km” , un documentar de lungmetraj, și pregătește realizarea scurtmetrajului ”Iceberg” (regizor și scenarist), un proiect finanțat de Centrul Național al Cinematografiei. În festival au fost prezentate filmele Împăcare, împăcare, Aprilie, vis, Travel Light și 22 mai, luna nouă.

Aprilie, vis

Într-o scurtă declarație oferită redacției noastre Andrei Inizian a spus că „până acum nu a avut nicio idee de film care să scoată în evidență latura armeană, dar crede că o vizită în Armenia și o ședere pentru o perioadă, probabil în acest context s-ar lega altfel lucrurile”.

Ziua a doua a fost a regizoarei și actriței Armine Vosganian. A absolvit Actorie și Regie de Film în 2014 la UNATC și a urmat  un master la London Film School, Marea Britanie. Filmul ei de licență “Legătura de leuștean” a fost transmis pe canalele Televiziunii Române, iar filmul de dizertație “Lilith” a fost distins cu premiul Romanian Society of Cinematographers. În 2014, Armine fondează Teatrul Rampa unde lucrează ca actor și dramaturg și este unul din primii actori care au contribuit la teatrul telematic românesc. În prezent este doctorand la UNATC, la Facultatea de Film.

Amintiri din comunitatea Gheorgheni și Frumoasa

În cadrul festivalului au fost prezentate filmele Amintiri din comunitatea Gheorgheni și Frumoasa, Amintiri din comunitate – Viorica Holderbaum, Ishtar și O mica serenade la un centenar-Arșag Bogdan Căuș.

Filmele prezentate de Armine Vosganian, cu excepția lui Ishtar, fac parte dintr-un proiect mai amplu care are în vedere prezentarea, prin intermediul unor interviuri, a comunității armene din România, mai bine zis secvențe din viața celor care au răspuns demersului. Au fost deja realizate câteva zeci de interviuri iar proiectul va continua până la finalizarea unui lung metraj.

Ziua a 3-a a programul a aparținut regizorului Andrei-Nicolae Teodorescu (n.1987), absolvent al masteratul în regie de film la UNATC.

Scurt metrajele și documentarele sale au câștigat numeroase premii și au fost proiectate pe ecranele festivalurilor de film din întreaga lume (Cannes, Beijing, Stockholm, Istanbul, Boston, Chicago etc.) A obținut până în prezent patru nominalizări la Premiile GOPO. Documentarul Muzică de petrecere a câștigat Premiul pentru cea mai bună cercetare într-un documentar românesc în cadrul festivalului Astra Film 2017 și deasemenea Premiul UCIN pentru cel mai bun documentar românesc în 2017.

Muzică de petrecere

Andrei Teodorescu ne-a prezentat în festival filmele The Hunt of Transylvanian Gold, Muzică de petrecere, Portret, experiențe de viată, Brigada Neagră și Drumul spre succes.

Regizorul și actorul Florin Kevorkian a încheiat Zilele Filmului Armenesc cu filmele sale Alogic 11, Iubire de-o noapte, 9 minute, Noravank, Hagigadar- Regăsirea Speranței și  Bukovina – Țara Oamenilor Fagi, Țara Iubirii Adevărate.   

Hagigadar– Regăsirea Speranței

Fiind șef de promoție, (clasa prof. univ. dr. Mircea Albulescu – generația 1999) rămâne în facultate în calitate de cadru didactic al catedrei de Mișcare Scenică și Expresivitate Corporală. Absolvă apoi cursul post universitar în domeniul Regiei de Film și Televiziune și Masterul de Scenaristică în Estetica Audiovizualului, devenind mai apoi Doctor în Teatrul American Contemporan. Actor, scenarist și regizor, devine unul dintre cei mai apreciați Casting Directors, fiind invitat la Festivalul de Film de la Berlin în fiecare an al ultimului deceniu, în calitate de Casting Director European. A lucrat în filme produse de Luc Besson și a colaborat cu regizori că Francis Ford Coppola și Costa Gavras în proiectele lor realizate în România.

“Zilele Filmului Armenesc” s-au încheiat vineri seară cu o discuție pe Zoom la care au participat Andrei Inizian, Armine Vosganian, Andrei-Nicolae Teodorescu și Florin Kevorkian alături de invitații lor Varujan Vosganian, Irina Margareta Nistor și Capriel Dedeian. Ca de obicei distinsa noastră invitată, Irina Margareta Nistor ne-a amintit de valențele culturale ale poporului armean dar și de Charles Aznavour iar Varujan Vosganian a amintit de numele mari ale filmului românesc, cu origini armenești : regizorii Savel Stiopul, Alex. Tatos ing. de sunet Anușavan Salamanian, criticul de film D.I Suchianu, profesorul și regizorul Ion Șahighian.

Ce putem spune despre această primă ediție a Zilelor Filmului Armenesc ? Iată ce ne-a declarat Armine Vosganian la final :  

„Programul a fost foarte variat, filmele abordând teme recurente în viața fiecărui om, anume iubirea, încercarea de a găsi jumătatea, conflictele interioare pe care le ai în drumul spre succes și așa mai departe. În același timp, audiența noastră a descoperit secretele unor comori din Transilvania. Împreună, am înțeles altfel muzica de petrecere. Am explorat dragostea în vreme de pandemie sau în aeroport.  Publicul a avut  posibilitatea să vizioneze filme despre comunitatățile armenești din diferite orașe din România prin prisma celor care încearcă să mențină armenitatea, dar și prin cea a naratorului care descoperă aceste comunități și obiceiurile lor. În acest mod publicul l-a cunoscut și pe ultimul vorbitor de limbă armeană din județul Harghita, care din păcate nu mai este printre noi. De asemenea, spectatorii au putut afla istoria mânăstirii Noravank din Armenia. Festivalul a avut un repertoriu bogat și regizorii și-au dorit să poată împărtăși aceste povești cu toate comunitățile armenești din țară și nu numai, în această perioadă în care suntem cu toții izolați și nu ne mai putem bucura de evenimente culturale în mod obișnuit. Nu putem merge la cinema, dar vin filmele la noi.”

Într-adevăr în aceste 4 zile cinematograful a intrat în casele celor care au dorit să descopere o altă latură a acestei comunități unde, iată, o generație tânără de cineaști se afirmă. Să ne vedem cu bine la următoarea ediție în sălile de cinema !

( coordonatori ai acestui proiect au fost Florin Kevorkian și Maria Erzian un însemnat sprijin fiind oferit de Armine Vosganian și Silvia Terzian)