Mihai Stepan Cazazian

EVENIMENT | Proiecția filmului „Culoarea Rodiei” de Sergey Paradjanov la Templul Coral din București

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cu ocazia Zilei Minorităților Naționale din România, Ambasada Republicii Armenia și Federația Comunităților Evreiești din România au organizat, la templul Coral din București proiecția filmului „Culoarea Rodiei” de Sergey Paradjanov, renumit cineast, scenarist, pictorul și artist armean.

Seara a fost deschisă de ambasadorul Armeniei în România, E.S. Serghei Minasyan, deputatul Silviu Wexler, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Varujan Pambuccian, președintele Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților și Varujan Vosganian, vicepreședinte al Uniunea Scriitorilor, Președinte al Uniunii Armenilor din Române.

Ambasadorul Minasyan a menționat: „Această seară este simbolică pentru mine. Ca ambasador, sunt încântat să culeg roadele eforturilor comune ale celor două comunități, foarte respectate, din România care reunesc atât de mulți oameni iubitori de cultura și care apreciază importanța acesteia.”

Destinele armenilor și evreilor au fost foarte asemănătoare și, din păcate, națiunile armeană și evreiească au avut pagini de istorie tragică similare. Atât popoarele armean, cât și cel evreiesc au rădăcini adânci și străvechi, dar din anumite motive, de-a lungul istoriei, și-au pierdut independența, dar apoi au găsit puterea de a o recâștiga Ar trebui să facem tot posibilul pentru ca tragediile umanității precum Holocaustul evreiesc și Genocidul armean să nu se mai repete niciodată.

Printr-un mesaj video, ministrul român al culturii Lucian Romașcanu, regizorul, cineastul și compozitorul englez Daniel Bird și actorul franco-armean, scenarist și regizor Serge Avedikian au transmis salutări, și au vorbit despre unicitatea și originalitatea creativă a lui Paradjanov.

Înainte de a viziona filmul, Armine Vosganian, actriță și regizoare a vorbit despre această capodoperă și ideea pe care o transmite aceasta. La eveniment au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditați în România, personalități publice, precum și membrii ai comunității armene și evreiești.

Mulțumiri speciale Ministerului Educației din Republica Armenia, Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata laboratory și Film Foundation’s World Cinema Project pentru posibilitatea de a organiza acest eveniment.

din comunicatul Ambasadei Armeniei publicat pe facebook