Mihai Stepan Cazazian

EVENIMENT / Prezentare proiect documentar “Armenians in Romania”, autor Andreea Tanase

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

andreea afis

Albumul de fotografie “Armenians in Romania. The Stories of the People Close to Us”, al fotojurnalistei Andreea Tanase va fi prezentat in cadrul Festivalului Bucharest Photo Week, care se desfasoara in perioada 7 – 16 septembrie in Bucuresti.

Evenimentul va avea loc marti, 15 septembrie, ora 17.00 in Bucuresti, la F64, B-dul Unirii nr. 45.
Alaturi de autoare vor vorbi: Cristian Bassa – editor al revistei Oitzarisme, Bogdan Cristel – fotojurnalist si Hrant Jaghinyan – consilier al Organizatiei de Tineret a Uniunii Armenilor din Romania.

Pe toata durata festivalului albumul de fotografie poate fi achizitionat la pretul promotional de 200 Ron.

www.armeniansinromania.com

Albumul de fotografie “Armenians in Romania. The stories of the people close to us” reprezintă o mărturie a comunității armene din România, așa cum o vedem astăzi. Este o incursiune în tradiția armeană, în istorie și în poveștile oamenilor. Urmărind tema cunoașterii comunității armene din România, prezentă astăzi în număr mic (aproximativ 6 000 de oameni), acest documentar umple spațiul diversității culturale românești prin prezentarea acestei comunități, de multe ori omisă din indexul cultural sau prea puțin cunoscută de către public.

Am început să documentez comunitatea armeană din România fiind impresionată de poveștile pe care le-am citit despre Genocidul Armean. Am dorit să vorbesc oamenilor despre lucrurile nevorbite și să le spun poveștile oamenilor de lângă noi, cei pe care îi privim și pe lângă care trecem zilnic. De asemenea, am fost interesată să descopăr istoria și trecutul nostru. După câteva luni de documentare, am înțeles că activitățile comunității armene din România gravitează în jurul bisericii și am decis să îi cunosc pe armeni în timpul momentelor de celebrare.

În timpul călătoriei mele prin țară, am întâlnit descendenți ai vechilor familii armenești, care au venit în țara noastră în primele valuri de emigrare. Forțați de regimul comunist să își ascundă identitatea, aceștia nu mai cunosc astăzi limba sau tradițiile, însă sunt însetați să-și redescopere rădăcinile. De asemenea, am întâlnit și armeni care au luptat pentru păstrarea identității, citind și scriind zilnic în limba armeană, pentru a nu o uita. Am întâlnit armeni care au părăsit România la un moment dat, dar care revin în fiecare an pentru a se reuni cu comunitatea și pentru a lua parte la evenimentele care se desfășoară în cadrul acesteia. Am întâlnit armeni care s-au mutat recent în România și care sunt fericiți să trăiască aici și recunoscători pentru ospitalitatea românească. Am întâlnit armeni care visează la România și români care visează la Armenia.

Pentru a realiza acest proiect documentar, am călătorit în 16 orașe din România, în Republica Moldova, Bulgaria și Armenia. Faza de documentare a durat trei ani, din 2007 până în 2010, timp în care am strâns materialul necesar ce consistă în mii de fotografii și zeci de ore de interviuri.
Andreea Tănase este fotojurnalist independent și documentarist cu o experiență de peste 10 ani în fotografia de presă. A abordat subiecte diverse, de la știri la reportaje sociale și fotodocumentare și s-a apropiat de contextul social și cultural din România. A lucrat la ziare de top din România și a colaborat cu reviste și agenții de fotografie de renume, atât din România cât și din străinătate. Fotografiile și articolele sale au apărut în publicații precum National Geographic Romania, Geo Romania, Foreign Policy Romania, British Photo Agency, Intact Images, Mediafax etc.