Mihai Stepan Cazazian

EVENIMENT / Marea soprană de origine armeană MARIA GULEGHINA la București

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            Semnalăm cu bucurie prezenţa în România, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, a sopranei de faimă mondială MARIA GULEGHINA.

            Celebra soprană de origine armeană (născută Meytardjian), tatăl armean, mama ucraineancă, se va afla peste câteva zile în Bucureşti. Ea va susţine în ziua de sâmbătă, 8 februarie, orele 18,30, un Concert Extraordinar la Opera Naţională Bucureşti, fiind acompaniată de orchestra instituţiei gazdă, dirijată de Alberto Veronesi. De asemenea, în ziua de joi, 13 februarie, orele 18,30, va interpreta rolul titular din premiera operei „Turandot” de Puccini, într-o distribuţie care numără pe tenorul român Daniel Magdal (Calaf), stabilit în Germania, soprana Irina Iordăchescu (Liu), basul de origine sârbă Dragoljub Bojic (Timur) ş.a.

            Maria Guleghina şi-a început studiile muzicale la Odesa, oraşul său natal, după care, în 1985, a debutat în opera „Yolantha” de Ceaikovski la Opera din Minsk (Belarus).

            Debutul internaţional a avut loc la Teatro a la Scala din Milano în rolul Amelia din „Un ballo in maschera” de Verdi, alături de renumitul tenor Luciano Pavarotti.

            Au urmat roluri principale în „I due Foscari”, „Manon Lescaut” şi „Tosca”, după care a avut angajamente la operele din Viena, München, Hamburg, Londra şi alte scene europene, la Opera din Paris debutând în 1995 cu rolul Abigaille din „Nabucco” de Verdi.

            În ianuarie 1991, a avut loc debutul american, la Metropolitan Opera House cu rolul Maddalena din „Andrea Chénier” de Giordano, la care s-au adăugat Opera din San Francisco, Lyric Opera din Chicago, unde a apărut în roluri principale din „Ernani”, „Simon Boccanegra”, „Cavalleria Rusticana”, „Fedora”, „Attila” şi „Macbeth”.

            Anul următor, 1992, a însemnat colaborarea cu Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg şi dirijorul Valeri Gergiev.

            În Japonia a cântat de două ori, cu prilejul turneului efectuat de Teatrul a la Scala din Milano.

            În 2008, a cântat în rolul titular din „Aida” de Verdi la dechiderea oficială a noii Opere din Oslo.

            În 2009, a început o carieră specială cu interpretarea rolului titular din „Turandot” de Puccini la Metropolitan Opera House din New York, astăzi fiind considerată una dintre cele mai importante interprete ale acestui rol puccinian.

            În 2014,  a participat la deschiderea Jocurilor Paralimpice de la Soci, cântând de pe un spărgător de ghiaţă.

            După o absenţă de un deceniu de pe scena lui Royal Opera House (Covernt Garden) din Londra, în 2016, s-a întors, pentru a cânta în „Tosca” lui Puccini. Tot atunci s-a întors şi la Balşoi Teatr din Moscova în „Don Carlos” de Verdi, interpretând rolul Eboli.

            Dacă mai răsfoim calendarul apariţiilor sale, în 2017, o regăsim la Metropolitan Opera House cu rolul Abigaille din „Nabucco”., iar în 2018, a debutat într-o creaţie wagneriană – rolul Kundry din „Parsifal”, la Teatrul Mariinsky, tot cu Valeri Gergiev la pupitrul dirijoral.

            Maria Guleghina este admirată pretutindeni pentru vocea sa caldă şi amplă, având o prezenţă scenică deosebită, mai ales, în rolurile dramatice.

            De reţinut că marea cântăreaţă de origine armeană a apărut de peste 160 de ori pe scena de la Metropolitanul newyorkez şi este singura soprană care a cântat roluri principale în 15 producţii diferite de operă la Teatrul a la Scala din Milano, unde a susţinut şi două recitaluri.

            De-a lungul carierei sale, renumita artistă a primit numeroase premii şi diverse distincţii. Totodată, ea este membră a Comitetului Paralimpic Internaţional  (fiind implicată în diverse acte de caritate), cât şi ambasador al Bunăvoinţei pentru UNICEF.

            O felicităm pe renumita soprană Maria Guleghina pentru această strălucită carieră internaţională, ne bucurăm pentru apariţia sa la Bucureşti, dorindu-i mult succes! (M.K.)