Mihai Stepan Cazazian

EVENIMENT / La Constanța a fost dezvelit un khacikar pe faleza de la Cazinou

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

de la stanga la dreapta: Atasatul General al Consulatului Rus la Constanta Nikolai Belera, presedintele UAR Constanta, Liviu Merdinian, presedinte UAR, Varujan Vosganian, ambasadorul Republicii Armenia la Bucuresti, Hamlet Gasparian, IPS Datev Hagopian, episcop al Bisericii Armene din Romania, Decebal Fagadau, primarul Constantei, Varujan Pambuccian, deputat UAR, Oshakan Khachatryan, preot paroh al Bisericii Armene Sf. Maria din Constanta, Artak Hambardzumyan, scultor

La Constanța s-a dezvelit și sfințit pe, 25 aprilie 2017, primul KHACIKAR, cea mai frumoasă și mai emoționantă mărturie a recunoștinței pe care armenii constănțeni o poartă pentru patria lor adoptivă, locul de care, odată ajunși din pricina istoriei lor zbuciumate, s-au îndrăgostit și pe care îl cinstesc cu mândrie și respect, așa cum a subliniat în cuvântul său, ÎPS Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepscopiei Bisericii Armene din România, cel prin a cărui redutabilă inițiativă Arhiepiscopia Armeană din România a donat comunității armene din Constanța această extraordinară operă de artă.

Liviu Merdinian, presedinte UAR Constanta, Decebal Fagadau, primarul orasului Constanta

În câteva cuvinte, Khacikar-ul este o piatră comemorativă pe care este cioplită o cruce înconjurată de rozete și motive botanice. Armenia este unica țară unde se află mai mult de 50000 de monumente sculptate manual – semețe cruci de piatră – dintre care niciuna n-o repetă pe cealaltă; fiecare Khacikar are decorațiunile sale proprii și originale, istoria sa coborând în profunzimea veacurilor. Khacikarurile, care adesea cântăresc câteva tone, reclamă o muncă dificilă, dăruire și timp. Din cele mai vechi timpuri Khacikarurile s-au creat din bazalt sau tuf (tuful vulcanic este lava solidificată prin răcire naturală de-a lungul mileniilor).În partea de jos a khacikarului se inscripționează un simbol pentru eternitate; în centrul crucii se sculptează simbolul răstignirii lui Hristos. Khacikarul se decorează cu motive ornamentale vegetale și zoomorfe – struguri și frunze de viță – care simbolizează învierea lui Hristos. În jurul crucii se cioplesc adesea motive ornamentale geometrice, simboluri florale și zoomorfe sugerând veșnicia, precum și oameni, îndeosebi, imagini de sfinți. Având o țară abundând în stâncă, armeanul a reușit să insufle viață pietrei neînsuflețite, s-o transfigureze în simbol de frumusețe și închinare. Khacikarul – Crucea de piatră – conține credința fundametală a creștinătății, în esența ei, lucrarea de bine înfăptuită de Iisus Hristos. Principalul element al credinței este Crucea, amintind de crucificarea lui Hristos, îndemn către mântuire și făgăduitul paradis ceresc.

Efortul deosebit al întregii comunități armene din Constanța a fost răsplătit prin prezența la acest eveniment răsunător a Excelenței Sale Hamlet Gasparian, ambasadorul Republicii Armenia la București, care a subliniat legătura stânsă dintre România și Armenia, importanța deosebită a prieteniei dintre cele două popoare, a Atașatului General al Consulatului Rus la Constanta, Nicolai Belera, a autorităților locale, primarul Constanței, Decebal Făgădău, care a mulțumit comunității armene pentru acest dar de neprețuit făcut orașului Constanța, dar care va înfrumuseța această zonă istorică, prefectul județului Constanța, Adrian Nicolăescu, Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz. Totodată, pentru a sublinia prietenia seculară a etniilor dobrogene, au ținut să fie alături de comunitatea armeană și Președintele comunității elene, Anton Antoniadias, împreună cu vicepreședintele Mihnea Hagiu, președintele comunității rușilor-lipoveni, Nicolai Artiom și președintele comunității evreiești, Sorin Lucian Ionescu, membrii ai comunității turco-tătare. Comunitatea academică constăneană a onorat aceast eveniment prin prezenta rectorului Universității Ovidius, Sorin Rugină și a prorectorului aceleiași prestigioase universități, Alexandru Bobe, alături de Rectorul Universității Andrei Șaguna, Adrian Cristian Papari.

Decebal Fagadau, primarul orasului Constanta

În cuvântul său de deschidere, dl Liviu Merdinian, președintele Uniunii Armenilor din România, Sucursala Constanța, prin a cărui dăruire și trudă titanică a fost posibilă dezvelirea acestui monument a amintit faptul că amplasarea acestui monument pe faleza Cazinoului nu a fost întâmplătoare, întrucât zona peninsulară a Constanței este plină de monumente de patrimoniu cultural armenesc, iar acest Khacikar reprezintă atât o mărturie a prezenței înaintașilor armeni în Dobrogean, cât și un simbol al existenței milenare a poporului armean.

Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, a subliniat emoția pe care fiecare armean o simte în preajma acestui monument, el reprezentând manifestarea cea mai concisă a spiritului armean, a strămoșilor care, ajunși pe aceste meleaguri iși trăiesc nemurirea prin urmașii lor. Dl deputat UAR, Varujan Pambuccian, de asemenea prezent la eveniment, chiar de ziua de naștere a domniei sale, a amintit de valoarea deosebită pe care monumentul o are prin unicitatea și simbolistica sa.

Monumentul a fost sfințit de ÎPS Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepscopiei Bisericii Armene din România, alături de preotul Oshagan Khachatrian, parohul bisericii armene Sf. Maria din Constanța, care au ținut să onoreze printr-un hrisov de binecuvântare pe artizanul acestui monument, sculptorul Artak Hambardzumyan, pe Dl Presedinte UAR Constanța Liviu Merdinian, pe dl Harry Boiagian, care s-a implicat enorm în îndeplinirea acestei speciale misiuni și pe Dl Decebal Făgădău, primarul Constanței, fără de care, tot acest efort ar fi fost zadarnic.

 

Luiza Terzian

Foto: Arecnaz Tatosian