Mihai Stepan Cazazian

Eveniment editorial la armeni, acasă. Meditații despre predestinare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

foto-kalmuski-3-655x360

Scriitorul Doru Kalmuski, membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor care isi surprinde mereu cititorii, nu numai prin subiectele cartilor, dar si prin locurile inedite alese pentru lansare, si-a prezentat recenta aparitie ediotriala: “Patru meditatii despre predestinare” la sediul Uniunii Armenilor, filiala Bacau. Prima intrebare adresata autorului a fost, normal, de ce aceasta locatie?

“Lansarea nu este intâmplatoare aici, la sediul filialei locale a Uniunii Armenilor din România, deoarece toata viata mea a fost marcata de aceasta natie, de acest popor. M-am nascut intr-o casa de armeni, Kalustian, ulterior, la Dinamo Bucuresti, unde am facut sport de performanta, am avut ca antrenor un armean, Markizian se numea, debutul in literatura l-am facut la “Cartea Româneasca”, iar redactor de carte a fost Magdalena Bedrosian, apoi am avut coleg de seviciu pe Gabi Sahaghian. M-am simtit foarte bine printre acesti oameni, onesti, cinstiti, curajosi, loiali si lipsiti de ipocrizie. De aceea am ales sa fiu aici, dar si dintr-un spirit de fronda, prin faptul ca românii nu asa ceva, sa vedeti aici cum isi respecta traditiile, istoria acesti oameni, este o insertie de bine in natiunea noastra a acestui popor.”

Asteptata inca de la aparitia primului semanl aparut in presa, cartea lui Doru Kalmuski a stârnit un justificat interes, dovada fiind numarul mare de participanti la lansare, dar si a celor care au vorbit despre scriitor si cartea sa. “O curgere de argumente”, “O carte de sociologie, filozofie si de politica, o carte care ridica numeroase intrebari despre existenta, devenire, o carte a unui om al timpurilor noastre”, au fost doar câteva opinii “la cald”, ale celor care au luat cuvântul la lansare, scriitorul Calistrat Costin, presedintele Filialei Bacau a USR, poetii Dumitru Braneanu si Val Manescu, dar si criticul Petre Isachi sau prof. univ. dr. Stefan Munteanu.

Structurata pe patru capitole: Predestinare si profeti mincinosi, Accente efective in doctrina predestinarii, Recurs la procesul lui Iisus si Etnicitatea de la profetii biblici la teoria conspiratiei, cartea lui Doru Kalmuski a fost apreciata ca o temerara intreprindere, sustinuta de argumente ontologice, de argumente kalmuskiene, o carte care aduce in discutie probleme fundamentale ale existentei umane, ca libertatea, dogmele, religia, Paradisul si Infernul, patriotismul dar, mai ales cea a viitorului.

“Patru meditatii despre predestinare” ridica intrebari, multe intrebari adresate omului modern, care a cautat si cauta raspunsuri ontologice despre existenta, devenire si viitor, la care autorul nu da raspunsuri, nu da verdicte, ci lasa asupra cititorului aceasta imensa sarcina: “Mi-am inceput activitatea literara in era cenzurii, când fiecare cuvânt, fiecare fraza treceau prin filtrul cenzurii. Asa s-a intâmplat cu prima mea carte, asa si cu a doua. A fost un timp cumplit pentru un scriitor.

Cu tristete va spun, dupa alti 25 de ani am vazut, am citit cum, in România, de ieri (joi-n.n.) s-a reitrodus cenzura, delictul de opinie. Oameni si posturi de televiziune au fost sanctionati pentru opiniile lor de o institutie a statului. Incotro ne indreptam? Poti sa crezi in predestinare sau o poti refuza, depinde de credinta, cultura si instruire”, au fost cuvintele autorului la finalul unei manifestari interculturale, al carui amfitrion a fost Vasile Agop, presedintele Filialei Bacau a Uniunii Armenilor din România, care a oferit in dar celor prezenti un film despre armeni si zbuciumata lor istorie: “Armenia, tara lui Noe”.

 http://www.desteptarea.ro