EVENIMENT EDITORIAL / “Armenia după atacul terorist din Parlament – Misiune diplomatica la Erevan 2002-2005”
Vineri, 12 decembrie, într-o ambianţă selectă şi centrală, la Libraria Sadoveanu din Capitală am avut plăcerea să asistăm la un eveniment editorial de excepţie.
Domnul Dorin Cimpoeşu nu este un nume necunoscut. Născut în 1951 în Judeţul Iaşi este absolvent al Facultăţii de Istorie. După absolvirea cursurilor universitare lucrează în domeniul relaţiilor externe ale României efectuând mai multe misiuni diplomatice în Canada, Marea Britanie, Republica Moldova şi Armenia. Actualmente este diplomat de carieră, doctor în istorie, profesor de istorie contemporană la Facultatea de Arhivistică din Bucureşti, neobosit cercetător şi specialist în istoria recentă a Republicii Moldova şi autor al mai multor articole şi lucrări despre Basarabia publicate atât în Romania cât şi la Chişinău. (Printre ele, amintim de “Regimul Post totalitar din Republica Moldova între 1990-2012”).
În anii ’2000 Dorin Cimpoeşu a activat ca diplomat şi în Armenia la Ambasada României. (Personal l-am întâlnit în timpul unei vizite la Erevan când am realizat şi un interviu cu Domnia sa, întâmpinându-ne cu mare caldură la Ambasadă.) Fructuoasa sa activitate diplomatică din Armenia iată că s-a materializat astăzi printr-o nouă carte care a făcut obiectul acestei lansări. Nou aparutul volum se intitulează “Armenia dupa atacul terorist din Parlament – Misiune diplomatică la Erevan 2002-2005”. Titlul cărţii nu ne debusolează (cu toţii ştim despre acel tragic incident) este de fapt o lucrare foarte bine structurată şi o analiză atentă a politicii interne şi externe a Republicii Armenia din acei ani.
La acest eveniment au participat personalităţi “specialişti de marca” în domeniu (am putea spune). Crina Prunariu, Ministru plenipotenţiar, ex ambasador în Armenia, Conferenţiar universitar doctor Tudor Răţoi, autorul Cuvântului Înainte, Profesor universitar doctor Constantin Burac, referentul cărţii, doctor Alexandru Ghişa, istoric, profesor asociat şi Marian Bârgau, directorul Editurii ProUniversitaria, la care a apărut lucrarea. Toţi invitaţii, precum şi autorul au luat cuvântul, subliniind printre altele că această recentă carte“Armenia dupa atacul terorist din Parlament – Misiune diplomatica la Erevan 2002-2005” aparută la Editura ProUniversitaria este destinată mai ales istoricilor, cercetatorilor, diplomaţilor dar şi publicului larg care doreşte sa afle mai multe despre destinul micii republici din Caucazul de sud, Armenia. Volumul nu ar trebui să lipsească din nici o bibliotecă care se respectă.
În finalul evenimentului, autorul a oferit autografe şi s-a întreţinut cordial cu participanţii la lansare.
EDUARD ANTONIAN