Mihai Stepan Cazazian

Eveniment cultural la Botoșani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

             La sfarsitul acestei saptamani am fost onorati de vizita la Botosani a Presedintelui Uniunii Armenilor din Romania, domnul Varujan Vosganian, vizita din cadrul turneului de promovare a noului sau roman “Copiii razboiului”.

             Pentru prima data a poposit la Colegiul National “A.T. Laurian” unde le-a vorbit elevilor despre educatie si modelele tinerilor din ziua de azi. Precum in vremuri de demult, cand marele istoric Nicolae Iorga se intorcea pe plaiurile natale si tinea prelegeri elevilor liceului, asa si scriitorul Varujan Vosganian le-a amintit elevilor, printre altele, ca eroii sau modelele nu trebuie cautate undeva, ci se afla printre noi. A facut o frumoasa paralela intre Ana Mesterului Manole cu una dintre victimele Revolutiei din 1989, Raluca Salajan, o fata de 17 ani, eleva Liceului “I. Hasdeu” din Bucuresti, care a murit in timp ce-i ducea mancare iubitului ei, soldat la Academia Militara. Ambele au murit din iubire neconditionata fata de persoana draga. Asa cum Ana lui Manole e o legenda, astfel Raluca Salajan, sacrificata pentru ca noi astazi sa avem o viata mai buna, poate fi o legenda pt tinerii din ziua de azi.

              Vizita la Botosani nu se putea fara a face o mica incursiune si la Bisericile armenesti din urbea noastra si profitand de ocazie, musafirul nostru s-a recules in cel mai vechi edificiu religios armenesc din Europa, Biserica “Sf. Maria”.

              Sala de conferinte “M. Eminescu” din incinta complexului “Rapsodia” a fost gazda prezentarii ultimului roman “Copiii razboiului”. Printre cei prezenti s-au numarat parlamentari de Botosani, directori de institutii de cultura si nu numai, elevi si profesori, membri si simpatizanti ai comunitatii armene locale, dar si oameni simpli care au dorit sa-l cunoasca personal pe unul dintre cei mai tradusi si publicati scriitori romani. Prezentarea romanului a fost facuta de Presedintele filialei locale a Uniunii Scriitorilor, dl. Gellu Dorian, dupa care a urmat o sesiune de autografe.

Cristian Lazarovici

 Foto : Cristian Calistru