Mihai Stepan Cazazian

EVENIMENT CULTURAL LA BOTOȘANI / SPECTACOL DE TEATRU INSPIRAT DE “CARTEA ȘOAPTELOR”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

dsc_8748

In seara de 2 nioembrie a.c., scena teatrului a fost gazda spectacolului “Staipelochian”, spectacol pus in scena de catre componentii unei trupe de tineri actori, Teatru “Rampa”. Evenimentul s-a desfasurat la initiativa Uniunii Armenilor din Romania intr-un parteneriat cu Teatrul Mihai Eminescu Botosani.

Interesul crescut pentru acest spectacol s-a vazut prin faptul ca publicul si-a facut prezenta cu aproximativ 30 minute inainte de ora inceperii programului. Spectatorii, aproximativ 400 persoane, au fost intampinati de Directorul Teatrului, domnul Traian Apetrei si Presedintele sucursalei locale a Uniunii Armenilor din Romania, domnul Cristian Lazarovici.

La inceputul evenimentului, gazda noastra, domnul Apetrei, a reamintit de stransa legatura dintre teatrul botosanean, dintre dezvoltarea culturii, educatiei si a urbei in sine si comunitatea armeana din Botosani.

S-a reamintit de contributia substantiala a armenilor la ridicarea in urma cu peste 100 de ani a cladirii teatrului, monument ce azi face subiectul unui proiect de consolidare si renovare.

dsc_8661

Totodata, Presedintele sucursalei, raspunzand invitatiei prezentatorului de a urca pe scena, a reamintit faptul ca membrii acestui colectiv au raspuns pozitiv la toate manifestarile organizate de comunitatea noastra. In semn de pretuire si multumire, domnul Lazarovici i-a oferit romanul “Cartea soaptelor”, roman a carui autor, Varujan Vosganian, si-a adjudecat de curand in Polonia  toate trofeele la Premiul Literar pentru Europa Centrala “Angelus”.

Cei prezenti au fost beneficiarii unui spectacol de exceptie, in care tinerele actrite au prezentat doar cateva din secventele comunitatii armenesti din Romania, in special din Focsani, locul in care s-a nascut si a copilarit autorul.

La finalul evenimentului, spectatorii au fost incantati de prestatia actorilor si multi dintre ei si-au manifestat interesul de a achizitiona volumul pentru a descoperi mai multe din taine si povestirile autorului.

Șerban Lazarovici

dsc_8630