Mihai Stepan Cazazian

EVENIMENT CULTURAL: Hollosy Simon, sărbătorit la Sighet printr-o serie de manifestări

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Eveniment amplu la Sighetu Marmației cu prilejul sărbătoririi a 160 de ani de la nașterea pictorului sighetean Hollosy Simon. Uniunea Armenilor din România, sucursala Baia Mare, împreună cu Muzeul Maramureșului și Universitatea Babeș-Bolyai – Insitutul de Armenologie Cluj Napoca, au organizat sîmbătă, 25 martie, o serie de manifestări cu acest prilej, la care au luat parte oameni de cultură, personalități ale Maramureșului și nu numai.

Seria evenimentelor comemorative a debutat la Muzeul Maramureșului cu un seminar despre artistul Hollosy Simon, susținut de către directorul Insititutului de Armenologie, Lucian Nastasă Kovacs. Au luat cuvântul Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, ambasadorul Republicii Armenia, Hamlet Gasparian, dar și primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli.

Seria manifestărilor a continuat cu vernisarea unei expoziții despre bisericile armene din România, lucrări ale Cercului de pictură „Hollosy Simon” al Uniunii Armenilor din România, filiala Baia Mare și lansarea cărții lui Varujan Vosganian „Copiii războiului”.

Cei prezenți la eveniment au făcut o vizită și la Casa Ioan Mihalyi de Apșa, unde directorul Muzeului Maramureșului, Gheorghe Tondica, le-a prezentat locația și le-a vorbit despre lucrarea din creația artistului „Cetatea Hustului”, pe care au avut prilejul să o admire.

 „Am ales Sighetu Marmației fiindcă aici s-a născut Hollosy Simon și aici a murit, aici este îngropat. Țin să remarc că multiculturalitatea Sighetului și-a spus cuvântul. Sighetul este un oraș multicultural unde toate națiile își găsesc locul. Am dezvelit o placă comemorativă pe palatul natal al familiei Hollosy, pentru a rămâne în memoria timpului acest lucru. La anul se împlinesc 100 de ani de la decesul lui Hollosy, sperăm să colaborăm și cu alte minorități, cu alte sucursale, cu alte minorități, pentru a face un eveniment mult mai major”, a declarat Sorin Gădălean, președintele UAR, sucursala Baia Mare.

Acesta a făcut și câteva precizări referitor la pedagogul Hollosy Simon, care nu a fost doar un artist, a fost și fondatorul Școlii Băimărene de Pictură, singura școală de pictură din acestă parte a Europei și despre familia pictorului sighetean Hollosy Simon.

la Casa Ioan Mihalyi de Apșa, directorul Muzeului Maramureșului, Gheorghe Tondica, a vorbit despre Hollosy

„Și-a lăsat amprenta asupra multor artiști care s-au format la Școala Băimăreană fondată de Hollosy Simon, de exemplu unul dintre artiștii care este un produs al Școlii Băimărene de Artă, care a desenat bancnota de 5 dolari a Statelor Unite ale Americii. Familia Hollosy a fost o familie de vază a Sighetului. Iar ce e foarte important, o chestiune de noutate, este că bursa de studiu a lui Hollosy Simon de la Academia de Artă din Munchen a fost integral plătită de loja Tisa, o lojă masonică din Sighetu Marmației, care a considerat important să ajute un tânăr să ajungă acolo”, a mai povestit Sorin Gădălean, președintele UAR, sucursala Baia Mare

Tot sâmbătă la mormântul lui Hollosy Simon din cimitirul catolic au fost depuse coroane și jerbe de flori.

http://maramedia.ro