Eva Rivas şi „Sâmburele de caisă”
EUROVIZION 2010 – Oslo, Norvegia
Anul acesta, în cadrul concursului EUROVIZION, Armenia a fost reprezentată de o fată nespus de atrăgătoare, subţirică, năltuţă, cu păr lung, negru şi ochi migdalaţi, acompaniată la instrumentul nostru naţional de o adevărată legendă vie: Djivan Gasparian.
Născută la 13 iulie 1987 în localitatea Rostov-pe-Don, interpreta Valeryia Reshetnikova-Tsaturian (Eva Rivas fiind numele străbunicii sale grecoaice, pe care solista şi l-a însuşit ca nume de scenă) a dat glas unei scurte poveşti, prin care s-a străduit să explice lumii întregi semnificaţia aparte a minunatului „fruct rupt din soare” – caisa de culoare galben-aurie – dulcele simbol al Hayastan-ului.
„Ţinând ascuns în palmă” un sâmbure dătător de viaţă „smuls din ţărâna patriei-mamă şi binecuvântat de Dumnezeu”, Eva Rivas nu s-a lăsat copleşită nici de ierni vitrege şi nici de vânturi puternice, reuşind să convingă micuţul avatar al iubirii sale curate să dea naştere unui arbore fructifer nespus de roditor.
Scenografia a redat cât mai fidel textul cântecului, însă mi s-a părut cam ternă şi cam prea puţin marcată de mişcare. Poate că un dans antrenant, adaptat ritmului melodiei, ar fi contribuit şi mai mult la obţinerea unui punctaj mai mare.
În ansamblu, pot spune că piesa muzicală prezentată în concurs a fost foarte reuşită, atât în ceea ce priveşte linia melodică (ceva mai rapidă faţă de Jan, Jan de anul trecut a surorilor Inga şi Anoush, cu un tempo destul de lent), cât şi versurile inspirat alese, pline de încărcătură emoţională, cu adevarat armenească.
Personal, am fost cucerită de „sâmburele de caisă” încă de la primele acorduri ale mirificului duduk şi trebuie să vă mărturisesc că am cântat şi eu Apricot Stone concomitent cu Eva Rivas, nu numai cu vocea, ci mai ales cu inima.
Ţin să menţionez că am apreciat melodia în sine, din punct de vedere componistic, punând mai puţin accent asupra cântăreţei care a interpretat-o.
S-ar putea ca opiniile mele să nu coincidă cu ale dumneavoastră.
Am citit multe observaţii critice la adresa solistei din diaspora care a reprezentat Armenia la EUROVIZION, printre care i se imputa şi faptul că a cântat în limba engleză. Totuşi, dacă aţi urmărit cu atenţie cele trei zile de concurs, probabil aţi remarcat (la fel ca mine) că doar câteva ţări au interpretat melodiile în variantă originală.
Este adevărat că şi la această ediţie au contat votările acordate ţărilor învecinate, pe criterii geopolitice binecunoscute de toată lumea.
Dar cred că nu trebuie să dispreţuim locul 7 pe care s-a clasat melodia fiindcă atâta timp cât Armenia continuă să se claseze în Top 10, acest lucru denotă faptul că patria de la poalele Ararat-ului nu va înceta să dea naştere unor cântece superbe, transpunând în notele partiturilor muzicale trăiri şi sentimente ce nu pot fi exprimate în cuvinte.
Nu ştiu ce impresie a lăsat asupra dumneavoastră acest nou cântec armenesc.
Ştiu numai că, de acum înainte, voi privi cu alţi ochi micuţul fruct „rupt din soare”, cu gust inconfundabil, cum nu se mai găseşte nicăieri în lume şi voi lăsa şi eu ca „sâmburele de caisă ascuns în palma mea” să cadă şi să rodească „în pământul îngheţat al Patriei-Mamă”.
Daniela Bezerian
In timp ce in azeristan politia ia la intrebari pe cei care voteaza cu Armenia, noi am facut (pe plan mondial) o f slaba mobilizare cu popularizarea orelor concursului, a nr de telefon si a indemnurilor de a aduna voturi. Poate nu are prea mare importanta acest concurs.Dar iata alte tari nu scapa nici un prilej cat de mic sa se afirme.
Data venitoare….