Mihai Stepan Cazazian

„European Friends of Armenia” denunță declarația a trei eurodeputați, privind construcția unei noi șosele de legătură între Armenia și Arțakh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

ONG-ul „European Friends of Armenia” și-au exprimat dezamăgirea pentru declarația comună privind construirea unei noi șosele între Armenia și Nagorno-Karabakh, emisă de președintele delegației din Caucazul de Sud la Parlamentul European, Raportorul permanent al Parlamentului European pentru Armenia și raportorul permanent al Parlamentului European pentru Azerbaidjan

Miercuri, 10 iunie, a fost publicată o declarație comună a trei membri ai Parlamentului European – președintele delegației Caucazului de Sud, europarlamentarul Marina Kaljurand, raportorul permanent pentru Armenia, europarlamentarul Traian Băsescu și raportorul permanent pentru Azerbaidjan, europarlamentarul Željana Zovko. Declarația comună a vizat construirea unei noi șosele între Armenia și Nagorno-Karabakh.

„Noi, prietenii europeni ai Armeniei, suntem extrem de dezamăgiți de această afirmație și de introducerea sa bruscă, în raport cu precedentele declarații oficiale ale delegației care respectau pe deplin și fără echivoc soluționarea conflictului de la Nagorno-Karabakh, în conformitate cu poziția copreședinților Grupului Minsk OSCE și cu principiile lor de bază din 2009 “, a declarat organizația într-un comunicat.

„Formula acceptată recunoaște un compromis rezonabil bazat pe principiile Actului final de la Helsinki, și anume nefolosirea forței, integritatea teritorială și drepturile egale și autodeterminarea popoarelor. În timp ce declarația din 10 iunie face referire la sprijinul său pentru principiile de bază din 2009, formularea, în cele din urmă, sugerează un rezultat bazat exclusiv pe principiile integrității teritoriale “, a adăugat EuFoA.

ONG-ul a declarat că declarația din 10 iunie nu numai că a șocat profund pe omologii armeni din Parlamentul European din cadrul Comitetului Parteneriatului cu UE dar a servit și ca bază pentru campaniile de dezinformare în mass-media, care sunt în cele din urmă în detrimentul procesului de pace.

„Cu privire la problema mai amplă a construcției de șosele, profităm de această ocazie pentru a nota că drumurile actuale dintre Armenia și Nagorno-Karabakh sunt extrem de limitate și este o așteptare naturală, dacă nu chiar un drept uman, pentru locuitorii din Nagorno-Karabakh de a avea mijloace adecvate de tranzit. Acest lucru este deosebit de important, deoarece această regiune este o enclavă și fără un aeroport civil. Granița cu Armenia rămâne singura cale de a intra și ieși “, se arată în declarație.

One Response to „European Friends of Armenia” denunță declarația a trei eurodeputați, privind construcția unei noi șosele de legătură între Armenia și Arțakh

  1. krikor krikorian June 24, 2020 at 10:09 pm

    Traian Basescu, acest excroc care a vandut flota comerciala Romaniei si a furat banii nu are voie sa se amestece in treburile Armeniei . Dar nu vorbeste el, sunt petrodolarii Azebaijianului care stau in spatele declaratiei lui.
    Au mai fost cazuri anterioare cu un depurtat Italian si unul Spaniol care primeau mita de la Azeri si au fost prinsi.
    Cine oare l-a trimis pe Basescu, (accest hot), sa reprezinte Romania la Comunitatea Europeana