Andreea Barbu

EU4Digital – Comisia Europeană sprijină un program-pilot de comerț electronic între Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Germania

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

EU4Digital, o inițiativă de extindere a Pieței Unice Digitale europene în Europa de est, a lansat un program-pilot de comerț electronic între Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Germania. Obiectivul său este de a armoniza comerțul electronic între Uniunea Europeană și țările parteneriatului  estic și de a crește volumul de comerț electronic.

Companiile și clienții s-au digitalizat pentru a cumpăra și vinde bunuri și servicii, o tendință accelerată și din ce în ce mai importantă în fața pandemiei COVID-19. Atunci când întreprinderile se mută online, se confruntă cu două provocări majore: investițiile suplimentare necesare pentru a introduce bunuri online, lipsa de cunoștințe și abilități pentru a opera o afacere online.

În același timp, UE introduce pachetul TVA pentru comerț electronic în 2021, care modifică procesele de comerț electronic despre care întreprinderile și guvernele au cunoștințe limitate. În această nouă realitate, țările partenere din est au nevoie de sprijin pentru a se adapta la comerțul electronic.

Uniunea Europeană, în prezent al doilea cel mai mare cumpărător transfrontalier de bunuri, și-a stabilit propriile reguli, procese, cunoștințe, modalități de implicare a părților interesate. Bineînțeles, statele membre se așteaptă ca aceste reguli să fie luate în considerare și respectate de toți partenerii lor comerciali, inclusiv întreprinderile din afara UE. În caz contrar, regulile diferite pot crea diverse obstacole și bariere care complică tranzacțiile de comerț electronic.

Un obiectiv suplimentar al programului-pilot este pregătirea actorilor din comerțul electronic din țările parteneriatului estic despre pachetul TVA pentru comerțul electronic introdus în UE din 2021. Țările-pilot vor afla mai multe despre viitoarele modificări și vor primi sprijin pentru pregătirea următoarelor modificări:

  • Declarație vamală electronică obligatorie;
  • Set de date vamale reduse disponibile pentru toți operatorii de colete începând cu iulie 2021;
  • ID armonizat care leagă toate ID-urile de articolele stocate în interior atribuite pe un colet.

Programul-pilot de comerț electronic a început în ianuarie 2021 cu o întâlnire cu țările-pilot. În urma ideii propuse pentru eCommerce, Comisia Europeană a confirmat Armenia, Azerbaidjanul și Georgia drept țări-pilot. Prima întâlnire de lucru între țările-pilot a fost organizată după primirea scrisorilor oficiale de confirmare din partea țărilor-pilot, confirmându-și disponibilitatea de a participa.

Pentru a crește volumul comerțului electronic între țările din est și UE, EU4Digital a sugerat Germaniei ca stat membru al UE, să enumere produse de la comercianții cu amănuntul ai partenerilor din est pe piața (piețele) din Germania. EU4Digital cooperează cu asociația germană, care este membră a Comerțului Electronic Europa și este susținută de peste 30.000 de IMM-uri germane.

Deoarece scopului programului-pilot include aplicarea standardelor UE pentru listarea produselor într-un depozit virtual, odată ce pilotul este finalizat, soluția poate fi adaptată pentru comerțul electronic transfrontalier cu alți membri ai UE și țările partenere din est, precum și până la 192 de țări din cadrul Uniunii Poștale Universale care utilizează aceleași standarde.

Programul-pilot finalizat va avea două rezultate majore pentru țările partenere din est:

1) Transferul depozitului virtual care a fost utilizat (dezvoltat) în timpul programului-pilot și

2) Recomandări pentru implementarea soluției la scară largă (depozit virtual) în țările partenere din est pentru a stimula comerțul electronic între țările partenere și UE.

Sursa: nocash.ro