Elena Chobanyan

Este vizita ministrului de externe al Turciei în Armenia doar un spectacol?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 00095060-3e43-11e3-b5dd-310f8c333e42-jpg20131112235700

Ministrul de externe al Turciei, Ahmet Davutoglu, a fost invitat în Armenia pentru a participa, pe 12 decembrie, la reuniunea Cooperării Economice în bazinul Mării Negre. Un alt ministru de externe al Turciei care a mai vizitat Armenia a fost și Ali Babacan, care a vizitat Erevanul în 2009 în cadrul  unei reuniuni similare celei de acum.

Politologul Artak Şakarian spune că această vizită a ministrului este doar un spectacol, în ideea de a interfera problema Karabaghului, în preziua împlinirii a 100 de ani de la declanșarea Genocidului Armean. Partea turcă se va prezenta în fața întregii lumi, cum că ministrul său de externe a venit în Armenia şi s-a întânit cu oficialii armeni, chiar dacă deocamdată nu se vorbește despre eventuale downloadasemenea întîlniri.

Chiar dacă nu va avea loc nici o întâlnire, Davutoglu va declara, că a avut loc o întâlnire secretă″, – a spus politologul adăugînd, că ar fi mai bine ca întâlnirea Davutoglu-Nalbandian să fie transmisă în direct pentru a se evita interpretările abuzive.

Ministrul de externe al Turciei ar face bine dacă ar vizita memorialul Genocidului Armean pentru a respecta memoria victimelor″, – a afirmat ministrul adjunct de externe, Şavarş Kocearian.

g_imageDacă, totuşi, Turcia intenționează să accelereze procesul relaţiilor civilizate între ţările din regiune, va trebui să recunoască Genocidul Armean, comis de Imperiul Otoman, şi să deschidă frontierea armeano-turcă ″, – a subliniat domnul Kocearian.

Potrivit politologului Artak Şakarian, ministrul de externe turc nu va veni în Armenia în virtutea relaţiilor bilaterale cu Armenia, ci din cauza faptului că Turcia este îngrijorată de extinderea bazei militare ruse 102 de la Ghiumri. Cu alte cuvinte, cu cît Rusia devine mai puternică în regiune, cu atît influența turcă slăbește. Turcia conştientizează foarte bine că Rusia şi Iran sunt concurenţii săi regionali.

Din păcate planul reconcielierii relaţiilor armeano-turce este încă îngheţat, dar, cînd conjunctura internaţională va fi mai propice protocoalele vor ieşi din starea de blocaj″, – a explicat domnul Şakarian.

Partea armeană a susținut dintotdeauna, că ″mingea″ este în terenul Ankarei, iar în cazul ratificării protocoalelor în parlamentul turc, Erevanul va face același lucru în cel mai scurt timp.

 Elena Ciobanyan