Elena Chobanyan

Este posibil un conflict similar celui din 2008 ? Se întreabă analiştii după alegerile prezidențiale din Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Serzh-Sargsyan-Raffi-Hovhannisyan-400x270

vezi video

După alegeri prezidențiale, la 21 februarie, preşedintele Serj Sargsyan şi principalul său contracandidat electoral, Raffi Hovannisyan, s-au întâlnit în spatele ușilor închise pentru a discuta despre cererile opoziției de a anula rezultatele alegerilor oficiale. Preşedintele  Sargsyan a acceptat să-l primească pe Hovannisyan după ce liderul opoziției a fost însoțit de sute de suporteri care au mărșăluit din Piața Libertății spre palatul prezidențial din Erevan. Întâlnirea solicitată de  Hovannisyan a durat o oră şi jumătate, iar  detalii asupra discuțiilor au fost făcute publice de  către cei doi.

Astfel declarația făcută de biroul de presă a lui Sargsyan s-a concentrate pe aspecte legate de alegerile prezidențiale și perioada post-electorală. Serj Sargsyan şi Raffi Hovannisyan au subliniat necesitatea respectării Constituției și legilor din Armenia.  Hovannisyan, la rândul său, a refuzat să divulge unele detalii cu privire la discuțiile . El a îndemnat susținătorii să se disperseze, spunând că va fi ocupat toată ziua, urmând să aibă “întâlniri diplomatice” cu persoane nespecificate. Unii susținători nu au fost de acord cu decizia lui Hovannisyan de a întrerupe protestele post-electorale, scandând ″acum, acum!″. Discuții neașteptate au venit după ce Sargsyan și echipa sa de campanie au respins cererile lui Hovannisian de a anula rezultatele oficiale ale alegerilor și să-i fie recunoascută victoria în alegeri. Să reamintim, că actualul preşedinte al Armeniei S. Sargsyan era cotat cu 69% din voturi înainte de 18 februarie, comparativ cu 11% pentru Raffi Hovhannisyan, fost ministru de externe. Paruyr Hayrikyan,  fost dizident, care a fost rănit într-un incident de 31 ianuarie, avea 5% suport, în timp ce Andrias Ghukasyan, care a făcut greva foamei timp de 26 zile,  avea doar 1% din voturi.

vezi video

 

După părerea politologului şi directorului Centrului de Studii Regionale din Erevan, Richard Giragosian, lipsa concurenţei la alegerile din 18 februarie reflectă starea tristă, a realităţii politice din Armenia.

Opoziţia rămâne destul de slabă din cauza disputelor deschise între liderii proeminenți precum și a lipsei unui realism, la nivel local, a partidelor care, de multe ori nu folosesc practici democratice.″, – a afirmat politologul, adăugând, că absenţa unor lideri, în rândul opoziţiei  poate genera violențe după aceste alegeri. După părerea politologului, opoziţia faţă de Sargsyan creşte, este mai dinamică, dar, în același timp mai periculoasă. Există o lipsă de strategie clară sau coerență în spatele acestui impuls al opoziției.

Pentru a reuși trebuie să existe o strategie mai clară cu obiective precise politic. Având în vedere nemulțumirea actuală, este posibil ca situația să se îndrepte spre un conflict mai intens, similar celui din 2008, care nu a fostrezolvat pe deplin″, – a subliniat analistul. Însă este devreme pentru a spune cum vor evolua lucrurile. Depinde şi de reacția guvernului armean la această criză.

Există și o oportunitate în această criză care poate duce la a forța deschiderea sistemelor  politice și economice destul de închise în prezent. Cu alte cuvinte, “oligarhii” Armeniei trebuie să se pregătească să-şi împacheteze bagajele și să cumpere bilete pentru o altă direcţie..″, – a încheiat analistul.

Deşi primăria nu şi-a dat acordul, mitingurile continuă. După convingerea lui Arman Melikyan, alegerile au fost falsificate şi trebuie refăcute. ″R. Hovhannisyan se află într-o situatie mai grea decât Sargsyan. Ca să reuşească,  această mișcare trebuie condusă de lideri″, – a spus A. Melikyan şi a adăugat, că este împotriva unei revoluţii, deoarece practica internaţională a aratăt, că în urma ei numai cetăţenii au de pierdut.

În  momentul de faţă ne confruntăm cu o criză sistemică politică, consecințele fiind datorate sistemului nostru de guvernare, care este mai degrabă corupt. Totuşi, eu nu am de gând să mă alătur mișcărilor organizate de Raffi Hovhannisyan″, – a subliniat A. Melikyan. Iar după părerea lui Gareghin Ghukasyan este posibilă o nouă Constituţie în Armenia și, de asemenea o restructurare a partidelor.

Elena Ciobanyan

Erevan