Elena Chobanyan

“Eroul filmului meu poate fi cel care a trăit războiul din Arţakh” Jivan Avetisyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

750057

Recent, la cinema Moscova  din Erevan a avut loc premiera filmului Tevanik al regizorului Jivan Avetisyan, o producție armeno-lituaniană.

Acesta este al treilea film al regizorului, însă primul lung-metraj. Materialul filmului este despre razboiul din Arțakh, un sat și oamenii de acolo unde razboiul intră în casele lor.

“Despre războiul din Arţakh se pot filma zeci de filme, dar fără să se repete. În ceea ce priveşte eroii acestor filme, ei  trebuie  căutaţi în viața reală”, – afirmă regizorul.

Cine sunt eroii adevăraţi ai primulul film de lung-metraj, Tevanik, al regizorului Avetisyan ne spune  chiar el։ “Fiecare om poate fi erou, care a trăit cel puţin o zi în războiul din Arțakh.”

La baza filmului, Copilăria întreruptă, este istoria reală a victimelor războiului adevărat. În aprilie, 1992, în timpul masacrelor din Maragha, eroina filmului, o fată armeancă, pe nume Lena, este capturată, însă,  destinul face să fie salvată de o femeie azeră, care îşi căuta fiul dispărut.

J. Avetisyan s-a născut la 19 noiembrie, in 1981 in Stepanakert. In 2002-2007 a studiat regia în cadrul Institutulului de Artă Teatrală și Cinematografică de Stat din Erevan. În 2013 cu filmele sale Copilăria întreruptă şi Tevanik a participat la al 66-lea festival internațional de la Cannes. În acelaşi an a participat la Congresul Mondial Armenesc din Rusia şi a primit premiul pentru “cel mai bun scenariu” pentru filmul documental Frontiera noastră. Anul acesta la Festivalul Internaţional  Caisa de aur a câştigat premiul “Golden Apricot” pentru filmul său Tevanik în cadrul secțiunii Panorama Armenească.

 

Elena Chobanyan

10341504_673619422745265_448918826299129857_n

One Response to “Eroul filmului meu poate fi cel care a trăit războiul din Arţakh” Jivan Avetisyan

  1. Pingback: «Tevanik» al regizorului Jivan Avetisyan a fost premiat la Festivalul ARPA de la Hollywood | araratonline.com