Mihai Stepan Cazazian

Erevanul va fi „Capitala Mondială a Cărţii” în 2012

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Comitetul de selecţie format din reprezentanţii UNESCO şi ai celor trei organizaţii profesionale internaţionale din lumea cărţii a desemnat oraşul Erevan (Armenia) Capitala Mondială a Cărţii pentru anul 2012.

Erevanul devine astfel al 12-lea oraş desemnat Capitala Mondială a Cărţii după Madrid (2001), Alexandria (2002), New Delhi (2003), Anvers (2004), Montreal (2005), Torino (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Beirut (2009), Ljubljana (2010) şi Buenos Aires (2011).

Oraşul Erevan a fost ales pentru calitatea şi varietatea programului propus, „un program foarte detaliat, realist şi bine ancorat în structura socială a oraşului, centrat pe aspecte universale şi pe punerea în valoare a tuturor celor implicaţi în industria cărţii” după cum declară membrii comitetului de selecţie.

„Doresc să felicit oraşul Erevan, care a prezentat un program interesant, cu multe elemente  tematice, printre care libertatea de exprimare, şi mai multe activităţi pentru copii, care reprezintă de altfel cititorii şi scriitorii de mâine,” a declarat Directoarea Generală a UNESCO, Irina Bokova. „Mobilizarea tuturor celor implicaţi în industria cărţii, de la autori la tipografi şi editori, va contribui fără îndoială la asigurarea unui succes şi a unui impact de durată al programului propus de Erevan,” a adăugat ea.

În fiecare an, UNESCO şi cele trei organizaţii profesionale internaţionale din lumea cărţii, adică: Asociaţia Internaţională a Editorilor (IPA), Federaţia Internaţională a Librarilor (IBF) şi Federaţia Internaţională a Asociaţiilor şi Instituţiilor Bibliotecare (IFLA) desemnează „Capitala Mondială a Cărţii” pentru o perioada de un an de zile începând cu 23 aprilie Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. Această iniţiativă evidenţiază buna colaborarea dintre reprezentanţii industriei cărţii, precum şi promisiunea oraşelor de a promova cărţile şi lectura.