Redactor

Erevanul îngheață procesul normalizării relațiilor cu Turcia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Printr-un mesaj televizat adresat națiunii, pe 22 aprilie 2010 președintele Armeniei, Serj Sarksian, a anunțat înghețarea procesului de apropiere față de Turcia, punînd responsabilitatea pentru aceasta pe seama guvernului de la Ankara, care nu ar respecta litera protocoalelor semnate la Zürich pe 10 octombrie 2009.

Dragi compatrioți,

A trecut un an de la declarația comună a Armeniei, Turciei și Elveției cu privire la măsurile destinate normalizării relațiilor armeano-turce. În acest timp au fost publicate, supuse dezbaterii publice și semnate două protocoale privind această normalizare a relațiilor. De multă vreme deja aceste documente se află la parlamentele Armeniei și Turciei, în așteptarea ratificării. Armenia și-a dovedit în permanență atașamentul față de procesul normalizării relațiilor, ajungînd pînă la a introduce protocoalele pe ordinea de zi a Adunării Naționale. I-am arătat lumii întregi atitudinea noastră principială în această chestiune, situîndu-ne pe poziții constructive. De asemenea, am declarat că, potrivit înțelegerii, în cazul ratificării protocoalelor de către Turcia, fără condiții prealabile și într-un termen rezonabil, blocarea ratificării lor în parlamentul Armeniei este exclusă.

Astăzi a venit vremea evaluării „termenului rezonabil” și a modului de lucru „fără condiții prealabile”. Acestea sînt criterii definite nu numai de Armenia, ci și de toți mediatorii implicați în proces și de toți partenerii noștri internaționali.

Timp de un an nu s-a simțit lipsa declarațiilor publice ale înalților demnitari turci formulate în limbajul condițiilor prealabile, timp de un an Turcia a făcut totul ca să tragă de timp și să blocheze procesul. Drept urmare, concluzia și poziția noastră este fermă: Turcia nu este gata să continue procesul început și să meargă înainte fără condiții prealabile, respectînd litera protocoalelor.

După părerea noastră, termenele rezonabile au expirat. Modul de acțiune turcesc, acela de a trece cu orice preț de 24 aprilie, este pur și simplu inacceptabil.

Considerăm ca inacceptabilă și intenția inutilă de face din dialogul dintre Armenia și Turcia un scop în sine și, începînd din acest moment, considerăm actuala etapă a reglementării relațiilor ca fiind epuizată.

Dragi compatrioți,

În acest timp, despre viitorul procesului [normalizării relațiilor] început cu Turcia eu am avut și continui să am discuții cu președintele Franței, Nicolas Sarkozy, cu președintele SUA, Barack Obama, cu președintele Rusiei, Dmitri Medvedev, precum și cu partenerii noștri din structurile europene. Eu le mulțumesc pentru ajutorul arătat inițiativei noastre, pentru susținerea procesului și pentru eforturile făcute pentru avansarea acestuia. Nu ascund faptul că partenerii noștri m-au îndemnat să continui procesul, m-au îndemnat să nu-l opresc.

Și respectîndu-i pe ei, respectîndu-le eforturile și intențiile sincere, după dezbateri cu partenerii de coaliție și după discuții în Consiliul de Securitate [al Armeniei], noi am decis deocamdată să nu părăsim procesul, ci doar să blocăm procedura de ratificare a protocoalelor. Sînt sigur că acest lucru este cerut de interesul nostru național.

Armenia își menține semnătura pusă pe protocoale, întrucît dorește să mențină posibilitățile de normalizare a relațiilor și deoarece dorește pace. Scopurile noastre politice de normalizare a relațiilor dintre Armenia și Turcia rămîn în vigoare, iar noi vom studia chestiunea avansării pe această cale atunci cînd ne vom convinge că în Turcia există o atmosferă corespunzătoare și cînd vom vedea la Ankara o conducere dispusă să normalizeze relațiile.

Anunțînd în fața lumii că această etapă a procesului început odată cu meciul de fotbal dintre naționalele Armeniei și Turciei din septembrie 2008 s-a încheiat, noi, în același timp, îi mulțumim președintelui Turciei, Abdullah Gül, pentru corectitudinea politică manifestată în tot acest timp și pentru relațiile pozitive ce s-au stabilit între noi.

Dragi compatrioți,

Peste două zile vom comemora 95 de ani de la primul genocid al secolului XX, Genocidul Armean. Lupta noastră pentru recunoașterea internațională a genocidului continuă, iar dacă anumite cercuri din Turcia încearcă să se folosească de sinceritatea noastră în detrimentul nostru, să se folosească de acest proces [al normalizării relațiilor] pentru a evita realitatea lui 24 aprilie, acestea trebuie să știe bine că 24 aprilie este ziua simbolică a Genocidului Armean, dar aceasta nu limitează nicidecum calendarul recunoașterii sale internaționale.

Le mulțumim tuturor acelor state, organizații și persoane care ne sprijină în condamnarea și prevenirea crimelor împotriva umanității. Le mulțumim și intelectualilor turci ce luptă pentru restabilirea adevărului istoric și care ne împărtășesc durerea. În pragul celei de a 95-a comemorări a Genocidului Armean, facem apel către toată lumea să-și amintească de faptul că memoria celor 1.5 milioane de victime nevinovate, trecute prin foc și sabie printr-un plan elaborat la nivel de stat doar pentru a fi fost armeni, cere încă recunoaștere și condamnare din partea întregii omeniri.

Dragi compatrioți,

Astăzi sîntem mai puternici ca oricînd și avem fruntea sus ca întotdeauna. Eforturile noastre pentru o Armenie mai bună, pentru o regiune mai bună, de ce nu și pentru o lume mai bună, pentru o și mai solidă unitate a armenilor vor spori. Fiți siguri că și rezultatele se vor vedea.

Dumnezeu să ne aibă în pază!