Mihai Stepan Cazazian

EREVAN | Vernisajul expoziției „Hrant Dink : Aici și Acum”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

O expoziție despre viața și lupta ziaristului Hrant Dink va fi deschisă în perioada 7 mai – 30 iulie la Centrul Armean pentru Artă Contemporană Experimentală din Erevan. Expoziția Hrant Dink: Aici și Acum este organizată de Fundația Hrant Dink la 15 ani de la asasinarea redactorului-șef al ziarului Agos. Hrant Dink a fost asasinat la Istanbul în fața biroului ziarului său la 19 ianuarie 2007.

Fostul birou al Ziarului Agos, unde mii de oameni se adună în fiecare an în ziua asasinarii sale pentru a comemora și a cere dreptate, și-a deschis porțile vizitatorilor în perioada 23-24 aprilie 2019 o dată cu pagina de net 23.5 Hrant Dink Site of Memory.

23.5 promovează valorile universale îmbrățișate de Hrant Dink, cum ar fi democrația, co-existența, egalitatea, adevărul, pacea și justiția. Prin expozițiile, arhivele și programele sale publice, 23.5 acționează ca un spațiu al amintirilor, reflecție, dialogului și înțelegerii reciproce.

Site-ul memoriei își ia numele de la articolul lui Hrant Dink „23.5 aprilie”, care a fost publicat în Agos pe 23 aprilie 1996.

Expoziția Hrant Dink: Aici și Acum este o extensie a 23.5, a declarat Talin Suzme, coordonatorul programului Turcia-Armenia al Fundația Hrant Dink.

Hrant Dink va fi naratorul și ghidul care își va spune propria poveste pe calea neprihănirii. Colțuri separate ale expoziției se vor concentra pe teme precum memoria, justiția și drepturile minorităților în Turcia.

Coordonatorul proiectului Fundației Hrant Dink, Armenuhi Nikoghosyan, a spus că expoziția va face auzită vocea lui Dink în diferite părți ale lumii și va prezenta lupta sa.

„În Turcia, Hrant Dink vorbea despre subiecte care nu erau prea acceptabile atunci. Vocea lui a fost redusă la tăcere, dar familia lui face tot ce poate pentru ca vocea lui Hrant Dink să fie auzită în toată lumea. Democrația, libertatea de exprimare, justiția, acestea sunt problemele care privesc nu numai Turcia, ci și alte țări”, a spus ea și a adăugat că societatea civilă este acum sub presiune în Turcia, iar multe ONG-uri lucrează în condiții dificile, confruntându-se cu diverse inspecții și proceduri oficiale.

după armenpress