Mihai Stepan Cazazian

EREVAN / Stelele cu numele scriitorilor Hrant Matevosian și Aghassi Aivazian încrustate în pavajul pieței Charles Aznavour

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În piața Charles Aznavour din Erevan, în absența Festivalului de Film Armenesc Caisa de Aur din cauza coronavirusului au fost inaugurate două stele încrustate în pavaj.
Prima stea este cea a scriitorului și scenaristului Hrant Matevosian, iar a doua este a scriitorului și scenaristului Aghassi Aivazian. Ambii sunt cunoscuți pentru operele literare și adaptarea lor pentru marele ecran. Acestea au fost inaugurate de Harutiun Khatchatryan, fondatorul și președintele festivalului de cinema armean „Voské Dziran” (Caisa de Aur), care într-un discurs a vorbit despre lucrările acestor două nume mari din literatura armeană. Familiile celor doi scriitori au fost prezente la inaugurarea stelelor.

Reamintim că din creația lui Aghassi Aivazian s-au tradus, în România, la Editura Ararat, în traducerea lui Sergiu Selian volumele Arminus (2002), Mesagerul (2008) și Ghiveci Americănesc (2012) care au inclus nuvele și respectiv proze scurte ale scriitorului armean. Tot în traducerea lui Sergiu Selian a mai apărut povestirea La Erevan se coc dudele ( în revista literară “Coresi” nr.4/1990)

Din creația lui Hrant Matevosian a apărut în traducerea aceluiași Sergiu Selian  Noi și munții nostri la Editura Univers în 1986