Andreea Barbu

EREVAN / Pregătiri de Crăciun

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

targul-de-la-hotel-marriott-3                                            

Într-o lume care se reinventează, în multe metropole, sărbătorile de iarnă aduc un suflu nou. Pregătirile încep de la sfârşitul lunii noiembrie, subliniindu-se astfel importanţa acestor evenimente. Târgurile, concertele, slujbele religioase, mesele festive, forfota compun imaginea unor zile fericite. De neuitat rămâne însă schimbarea la faţă a oraşelor care primesc haine strălucitoare pentru a fi admirate în voie. Faimoase rămân în continuare, în lume, târgurile din Austria, Germania şi Ungaria, dintre care unele se organizează de sute de ani, precum cele din Dresda, Esslinger sau Stuttgard. Cel mai vechi pare să fie cel din Brautzen, atestat documentar în 1384. Nu ar trebui trecut cu vederea faptul că în timpurile trecute, pieţele de Crăciun ţineau o singură zi sau cel mult trei zile, necesare gospodarilor din zona să-şi cumpere cele necesare. Astăzi, aceste târguri tradiţionale cu peste trei sute de standuri sunt promovate intens de autorităţile locale pentru a atrage turiştii, dar şi a veni în sprijinul meşterilor locali. În aceste locuri îndrăgite care permit reconectarea cu tradiţiile  pot fi găsite pentru a încânta clientela produse de artizanat, jucării variate din diferite materiale, bijuterii, preparate sărate şi dulci dictate de fantezia producătorilor, oferind o experienţă peste aşteptări.targul-de-la-hotel-marriott-2

decoratiune-opera

Din decembrie 2012 şi în Erevan se organizează Târgul de Crăciun pe cea mai importantă şi luxoasă arteră din capitala Armeniei. Inţial au fost doar şaisprezece căsuţe din lemn, dar numărul lor creşte în fiecare an. În 2016 sunt patruzeci de căsuţe unde se vând mai ales obiecte lucrate manual, jucării, vinuri armeneşti, săpunuri organice, cărţi poştale, fructe uscate şi ciocolată. Acest târg de pe Northern Avenue este organizat de Primăria Erevanului în colaborare cu sectorul privat. Din 2016 edilii doresc de asemenea să amplaseze şi câteva căsuţe în Piaţa Azatutyan.

Vizitatorii târgului care funcţionează din cinci decembrie până la şase ianuarie între orele treisprezece până la douăzeci şi două sunt surprinşi de diversitatea, culorile, parfumul şi formele produselor. Fiecare gurmand poate savura în acest loc primitor bunătăţi coapte special pentru această ocazie deosebită. Armenii sunt singurii creştini care sărbătoresc Naşterea şi Botezul Domnului Iisus Hristos ȋn rȃul Iordan la şase ianuarie, rămȃnȃnd fideli tradiţiei străvechi de peste şaptesprezece secole.

northern-avenue

Hotelul Marriott situat pe strada Amiryan din Piaţa Republicii organizează mai ales pentru turiştii străini un târg de unde se pot achizitiona mai ales jucării din lemn, brăţări, vinuri si tradiţionalele rodii realizate cu iscusinţă din lemn, metal şi pânză.

La atmosfera de sărbătoare contribuie şi patinoarul de lângă Operă, avȃnd o suprafaţă de numai cinci sute de metri pătraţi, mult mai mic, din păcate, decȃt cel din parcul Gorki din Moscova.

Iată că şi Erevanul poate fi un loc magic unde putem evada din cotidianul prozaic cu prilejul sărbătorilor de iarnă sau în alte împrejurări.

Andreea BARBU

northern-avenue