Mihai Stepan Cazazian

EREVAN / Osemintele lui Kourken Yanikian au fost transferate la cimitirul Yerablur

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Osemintele lui  Kourken Yanikian, considerat un erou al luptei de eliberare națională au fost transferate la cimitirul eroilor Yerablur din Erevan, unde se află deja o piatră funerară simbolică. Astfel  osemintele sale se alătură luptătorilor care s-au jertfit  pentru drepturile armenilor în diferite țări și osemintelor soldaților decedați,

Duminică 5 mai va avea loc o ceremonie de
înhumare  în prezența Arhiepiscopului Voskan
 Galpakian delegate de către Sfântul
Scaun de la Ecimiadzin.

Kourken Yanikian, supraviețuitor al  genocidului, născut în 1895 la Erzurum  este cel care pe 27 ianuarie 1973 i-a ucis  pe consulul și vice-consulul  Republicii Turcia la Los Angeles. Acest bătrân, care a pierdut mai mult de 40 de membri ai familiei sale în timpul genocidului, nu a putut trece peste această traumă  și nu a acceptat niciodată că statul turc  nu este pedepsit pentru ceea ce a făcut în 1915. El a fost condamnat la închisoare pe viață la 2 iunie 1973 și a murit în detenție, pe 27 februarie 1984.

Se crede că actul lui Yanikian  a inspirat înființarea Armatei Secrete Armene
pentru Eliberarea Armeniei (ASALA), organizației militară armeană care, între  anii 1970 și 1980, a săvârțit mai multe
atacuri împotriva unor diplomați turci ca represalii pentru Genocidul armean .

David Minier, procuror  al Curții din Santa Barbara, și-a exprimat, pe
28 ianuarie 2018 regretul său că a instrumentat rechizitoriul  împotriva lui Kourken Yanikian. “Scopul
său a fost de a crea un” Nürnberg armean “- un proces care să atragă
atenția lumii asupra genocidului, așa cum fusese  procesul de la Nürnberg cu crimele de război
naziste. Ar fi putut fi achitat. Speranța lui Yanikian nu era nerezonabilă
“, a scris Minier într-un ziar local din Fresno (CA).

“Am fost confruntat cu o dilemă: să accept mărturia unor  martori oculari ai genocidului, riscând o achitare, sau blocarea probelor pentru a obține o condamnare. Știam că astfel de dovezi ar fi condus, probabil la “anularea  judecătorilor”, care apare atunci când un juriu ignoră  legea și  achită  în numele unei  justiții superioară, așa cum a fost cazul  Soghomon Tehlirian. ” – a scris în articol Minier. “Astăzi, regret că nu am avut curajul de a permite exprimarea unor astfel de dovezi și de a cere  judecătorilor  să aplice legea în acest sens”, a mai declarat  Minier, adăugând că propunerea unuia dintre avocații lui Yanikian, Vaken Minasian, încă îl  bântuie: “… de a depune un act de acuzare împotriva genocidului”.

„Capitolele cele mai sumbre  ale istoriei – aceste genociduri – ar trebui să fie pe deplin scoase  la lumină, astfel încât ororile din trecut să nu se mai repete “ a concluzionat  David  Minier  în articol său, regretând că a ratat șansa de a fi un “simbol nemuritor al justiției”.