EREVAN / Osemintele lui Kourken Yanikian au fost transferate la cimitirul Yerablur

Osemintele lui Kourken Yanikian, considerat un erou al luptei de eliberare națională au fost transferate la cimitirul eroilor Yerablur din Erevan, unde se află deja o piatră funerară simbolică. Astfel osemintele sale se alătură luptătorilor care s-au jertfit pentru drepturile armenilor în diferite țări și osemintelor soldaților decedați,
Duminică 5 mai va avea loc o ceremonie de
înhumare în prezența Arhiepiscopului Voskan
Galpakian delegate de către Sfântul
Scaun de la Ecimiadzin.
Kourken Yanikian, supraviețuitor al genocidului, născut în 1895 la Erzurum este cel care pe 27 ianuarie 1973 i-a ucis pe consulul și vice-consulul Republicii Turcia la Los Angeles. Acest bătrân, care a pierdut mai mult de 40 de membri ai familiei sale în timpul genocidului, nu a putut trece peste această traumă și nu a acceptat niciodată că statul turc nu este pedepsit pentru ceea ce a făcut în 1915. El a fost condamnat la închisoare pe viață la 2 iunie 1973 și a murit în detenție, pe 27 februarie 1984.
Se crede că actul lui Yanikian a inspirat înființarea Armatei Secrete Armene
pentru Eliberarea Armeniei (ASALA), organizației militară armeană care, între anii 1970 și 1980, a săvârțit mai multe
atacuri împotriva unor diplomați turci ca represalii pentru Genocidul armean .
David Minier, procuror al Curții din Santa Barbara, și-a exprimat, pe
28 ianuarie 2018 regretul său că a instrumentat rechizitoriul împotriva lui Kourken Yanikian. “Scopul
său a fost de a crea un” Nürnberg armean “- un proces care să atragă
atenția lumii asupra genocidului, așa cum fusese procesul de la Nürnberg cu crimele de război
naziste. Ar fi putut fi achitat. Speranța lui Yanikian nu era nerezonabilă
“, a scris Minier într-un ziar local din Fresno (CA).
“Am fost confruntat cu o dilemă: să accept mărturia unor martori oculari ai genocidului, riscând o achitare, sau blocarea probelor pentru a obține o condamnare. Știam că astfel de dovezi ar fi condus, probabil la “anularea judecătorilor”, care apare atunci când un juriu ignoră legea și achită în numele unei justiții superioară, așa cum a fost cazul Soghomon Tehlirian. ” – a scris în articol Minier. “Astăzi, regret că nu am avut curajul de a permite exprimarea unor astfel de dovezi și de a cere judecătorilor să aplice legea în acest sens”, a mai declarat Minier, adăugând că propunerea unuia dintre avocații lui Yanikian, Vaken Minasian, încă îl bântuie: “… de a depune un act de acuzare împotriva genocidului”.
„Capitolele cele mai sumbre ale istoriei – aceste genociduri – ar trebui să fie pe deplin scoase la lumină, astfel încât ororile din trecut să nu se mai repete “ a concluzionat David Minier în articol său, regretând că a ratat șansa de a fi un “simbol nemuritor al justiției”.