Redactor

EREVAN | Inaugurarea solemnă a monumentului „Nemesis”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Monumentul „Nemesis” închinat eroilor care au organizat și desfășurat operațiunea „Nemesis” în 1919 a fost inaugurat cu mare fast pe 25 aprilie, în Parcul Ring din Erevan.

Numele lui Soghomon Tehlirian, Aram Yerkanyan, Arshavir Shirakyan, Petros Ter-Poghosyan, Artashes Gevorgyan, Misak Torlakian, Stepan Tsaghikyan, Yakov Melkumov, Yervand Fundukyan, Armen Garo, Grigor Merjanov, Avetik Isahakyan, Arshak Yezdanyan, Hrach Yezdanyan, Hrach Yezdanyan Shahan Natalie sunt înscrise pe monument.

Jurnalistul și prezentatorul Artyom Yerkanyan este un descendent al lui Aram Yerkanyan.
Potrivit lui, datorită revanșei avem o națiune demnă. „Îți poți imagina ce s-ar fi întâmplat dacă Operațiunea „Nemesis” nu s-ar fi întâmplat? Am fi fost o națiune bolnavă, suferind de complicații psihologice. Îi compar adesea [ pe acești justițiari] cu psihiatrii. Ne-au făcut să ne simțim demni. Acești oameni nu sunt teroriști, ci executorii unui verdict just pronunțat de o instanță legitimă. Eu cred că orice turc care vrea să se simtă demn ar trebui să vină, să se închine în fața acestui monument și să-și amintească că prima țară care a recunoscut și condamnat genocidul armean a fost Turcia, care s-a abătut atunci de la acest principiu”. a concluzionat domnul Yerkanyan.

Decizia de a implementa Operațiunea „Nemesis” a fost luată la Erevan în 1919 în condiții foarte secrete. Adunarea Generală a Federației Revoluționare Armene a decis să execute organizatorii și autorii Genocidului Armean. Această acțiune, aprobată de Adunare, a fost numită „Caz Special”. Ea este mai cunoscută ca Nemesis, zeița răzbunării în mitologia greacă.

Timp de trei ani, operând din Statele Unite până în Turcia și trecând prin Europa, au eliminat aproximativ două duzini de criminali, cei responsabili de Genocidul armean. „Nemesis” a fost o operațiune clară și meticuloasă, care a început cu munca de informații și s-a încheiat cu executarea pedepsei. Nimeni nu a fost rănit în timpul executării acestor hotărâri.
Întrucât acest „Caz Special” a fost strict secret, organizatorii și membrii ei nu au fost dezvăluiți ani de zile, dar numele lor sunt acum cunoscute tuturor.

după armenpress.am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *