Mihai Stepan Cazazian

EREVAN / Demonstrație pentru găsirea soldaților dispăruți în Nagorno- Karabakh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Circa 1.000 de persoane care cereau autorităţilor să acţioneze pentru a-i găsi pe soldaţii armeni dispăruţi în timpul conflictului din Nagorno-Karabakh au manifestat duminică la Erevan, după o manifestaţie similară a rudelor soldaților care a avut loc sâmbătă la Stepanakert, capitala enclavei, relatează AFP.

Reuniţi în spatele unei pancarte cu înscrisul “Ajutaţi-ne să ne regăsim prizonierii”, manifestanţii printre care se aflau mai multe personalități au defilat în centrul capitalei armene, după ce au citit o scrisoare destinată ambasadorului rus la Erevan, cerându-i “intervenţia personală în acest proces”.

“Pentru ce începem cu Rusia? Pentru că este ţara care a intervenit, care a putut să participe şi continuă să participe la problema care ne interesează astăzi”, a declarat unul dintre organizatorii marşului, Hrant Tokhatian, un cunoscut actor.

Sâmbătă, 30 de rude ale soldaţilor dispăruţi au blocat pentru scurt timp o stradă din centrul Stepanakert-ului, capitala Nagorno-Karabakh, după care o delegaţie a acestora a fost primită de preşedintele republicii, Araik Harutiunian.

“Cerem o acţiune imediată pentru a rezolva această problemă. Dar autorităţile spun că asta nu depinde de ei, că depinde de azeri”, a spus cu regret la ieşirea de la întrevedere un localnic, Arsen Gukasian, 47 de ani.

El îşi caută fiul şi fratele, acesta din urmă apelându-l pentru ultima oară în 2 octombrie, cu câteva zile după reluarea conflictului în 27 septembrie.

Potrivit lui, “Azerbaidjanul dictează condiţiile. Ei nu urmăresc punctele acordului” din 9 noiembrie, semnat sub egida Rusiei, care a pus capăt ostilităţilor, consacrând victoria Azerbaidjanului. Acest acord prevede în special schimbul de prizonieri şi de corpuri ale celor decedați.

“Astăzi, copiilor (soldaţii armeni dispăruţi) le este foame, le este sete, supravieţuiesc mâncând doar iarbă sau altceva, aşteptând ca armenii să vină să-i salveze pentru că ei sunt armeni. Dar noi, părinţii, suntem fără speranţă, noi nu ştim cum să ne salvăm copiii”, a declarat emoţionat Sargis Stepanian, 47 de an, care de asemenea îşi caută fiul.

Un înalt reprezentant din Nagorno-Karabakh, Artak Beglarian, a afirmat sâmbătă că “corpurile a peste 400 de militari armeni au fost deja recuperate şi predate în diverse locuri”. El precizase în ajun că între 50 şi 60 de soldaţi armeni sunt prizonieri.

Armenia a recunoscut că a pierdut peste 2.300 de soldaţi ucişi în conflict, printre care sunt corpuri neidentificate. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) este însărcinat cu procesul de evacuare a corpurilor, sub protecţia forţelor ruse de menţinere a păcii, care au desfășurat aproape 2.000 de soldaţi în regiune.

2 Responses to EREVAN / Demonstrație pentru găsirea soldaților dispăruți în Nagorno- Karabakh

  1. Gurau Arsaluis November 30, 2020 at 2:10 pm

    Cum este posibil ca nici o tara crestina s? nu reactioneze în sustinerea primei tari crestine din lume? Ce fel de planeta este asta? Incredibil! Poate ca lumea (ma refer doar la oameni) nu e informata. Sa difuzam mult mai multe stiri despre situatia armenilor din Armenia!

  2. Gurau Arsaluis November 30, 2020 at 2:10 pm

    Am scris. De ce nu se posteaza?