Mihai Stepan Cazazian

EREVAN / „Atelier de caligrafie la Centrul Cafesjian pentru Arte”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Centrul Cafesjian pentru Arte (CCA) și Ministerul Educației, Științei, Culturii și Sportului al RA anunță lansarea proiectului „Atelier de caligrafie la Centrul Cafesjian pentru Arte” și procesul de aplicare la acest proiect.

Programul este destinat studenților de la arte, design și arhitectură din diferite instituții de învățământ, cu vârsta de 16 ani și peste. Participanții vor fi aleși printr-un concurs. Programul de trei luni al atelierului va fi condus de pictorul, designerul și pedagogul Ruben Malayan. Programul se va încheia cu o expoziție de lucrări selectate la CCA.

„Înainte de redeschiderea CCA, după închiderea temporară din cauza pandemiei, suntem bucuroși să anunțăm lansarea programului educațional„ Atelier de caligrafie la Centrul Cafesjian pentru Arte ”, care va fi condus de celebrul artist Ruben Malayan. Aprecierea extremă a unuia dintre cele mai vitale elemente ale patrimoniului cultural al națiunii noastre – literele – acest atelier inovator este un proiect exclusiv pentru CCA, reflectând misiunea educațională a Centrului. Mulțumim Ministerului ESCS pentru susținerea proiectului ”, a declarat directorul executiv interimar al CCA, Vahagn Marabyan.

„Nașterea artei literelor armenești este legată de crearea alfabetului armean și de dezvoltarea caligrafiei. De-a lungul a sute de ani, marea varietate de scrieri caligrafice ale alfabetului armean a oferit posibilități infinite. Un exemplu sunt fonturile moderne și elegante care sunt generate ca urmare a combinației abile a vechiului și a noului, servind astfel ca instrumente pentru armenizarea tehnologiilor superioare și întărind poziția alfabetului armean în lumea computerelor. Pe baza celor menționate mai sus, aplicația „Arta literelor armenești și expresiile sale culturale” a fost inclusă pe lista reprezentativă a UNESCO a patrimoniului cultural imaterial în 2019 și în prezent implementăm acest atelier dedicat caligrafiei ”, a declarat viceministrul ESCS, Narine Khachaturyan .

2015, București, workshop cu Ruben Malayan la Festivalul Strada Armenească

„Având în vedere importanța artei literelor în cultura noastră, acest atelier este o oportunitate exclusivă pentru viitorii artiști de a cunoaște fundamentele caligrafiei, atât teoretic, cât și practic. Am fost încântat de acest program de ceva vreme și sper că experiența acumulată în domeniu va crea un mediu favorabil pentru conservarea și dezvoltarea artei caligrafiei ”, a declarat Ruben Malayan, workshop instructor.