Mihai Stepan Cazazian

EREVAN / Aproape 10.000 de persoane au mărșăluit pentru a comemora genocidul

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Erevan, (AFP) – Aproape 10.000 de persoane au mărșăluit vineri 23 aprilie la Erevan pentru a comemora masacrele armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial, pe care președintele SUA Joe Biden ar putea să le recunoască drept genocid.
Mulțimea purtătoare de torțe a mărșăluit din centrul orașului spre memorialul victimelor aflat în capitala armeană.
Unii manifestanți au cîntat cântece patriotice, alții au bătut în tobe, a relatat un jurnalist AFP.
Activiștii naționaliști ai opoziției, din Federația Revoluționară Armeană (FRA), care au condus procesiunea, au ars, de asemenea, steaguri turcești și azere.
Acest marș, organizat în fiecare an în ajunul zilei de 24 aprilie, ziua în care au început masacrele în 1915, este primul de la înfrângerea Armeniei în această toamnă în regiunea Nagorno-Karabakh, împotriva Azerbaidjanului susținut de Turcia.

În plus, Joe Biden ar putea recunoaște în curând masacrele armenilor din timpul Primului Război Mondial drept genocid, potrivit New York Times și Wall Street Journal.
O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA a declarat vineri că sâmbătă este așteptat un „anunț” privind „genocidul armean”.

Genocidul armean este recunoscut de aproximativ treizeci de țări și de comunitate istoricilor. Se estimează că între 1,2 milioane și 1,5 milioane de armeni au fost uciși în Imperiul Otoman în acel moment. Dar Ankara refuză utilizarea termenului „genocid” și respinge orice legătură cu exterminările, vorbind de masacre reciproce pe fondul războiului civil și al foametei care au lăsat sute de mii de morți de ambele părți.
Recunoașterea de către Washington riscă să amplifice în continuare actualele tensiuni cu membrul NATO Ankara.
“Dacă Biden recunoaște genocidul, va fi un sprijin moral imens pentru poporul nostru”, a declarat Hasmik Martirosian, în vârstă de 46 de ani, care a luat parte la marșul de la Erevan vineri seara.
Armenia a cerut de ani de zile compensații financiare din partea Turciei și restabilirea drepturilor de proprietate ale descendenților victimelor masacrelor la care se face referire în limba armeană ca fiind Meds Yeghern (Marea crimă).