Mihai Stepan Cazazian

EREVAN / ANGELA SAHAGHIAN a lansat volumul „IMPERATIVELE ADEVĂRULUI” în limba turcă

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Aula  Uniunii Scriitorilor din Armenia a fost, din nou, plină. Intelectuali, scriitori, istorici, ziariști, au venit pentru a participa la lansarea cărții „Imperativele Adevărului” publicată în limba turcă  de cunoscuta  scriitoare și publicistă Angela Sahaghian.

Cuvântul  de salut l-a rostit președintele Uniunii Scriitorilor din Armenia Edward Militonyan care a  făcut cunoscut tuturora activitatea Angelei Sahaghian spunând : asemenea  întâlniri vor continua,  pentru a face cunoscut publicului nostru pe scriitorii și intelectualii care trăiesc și crează, în prezent, în diaspora . El a subliniat,  de asemenea că scrierile Angelei Sahaghian vor fi traduse în engleză, rusă și germană.

În încheierea alocuțiunii sale el a acordat Angelei Sahaghian  medalia Uniunii Scriitorilor din Armenia pentru activitatea ei îndelungată și pentru scrierile ei puse în slujba armenilor.

 Au mai luat cuvântul criticul literar Armen Hovhanisian, Anuș Vartanian, traducătorul în limba turcă a cărții și redactorul Hagop Ciacârian, precum și redactorul de televiziune Janna Ghrcickian, de asemenea și președintele Fondului Armean al Cărții și autor al prefeței și postfeței Arevșad Avakian, care a  menționat că în ziua precedentă autoarea a fost premiată cu Medalia Fritjof  Nansen.

 La sfârșitul lansării a luat cuvântul Angela Sahaghian, care  a făcut  un apel, adresat intelectualilor, de a se feri de alterarea și  pervertirea  valorilor morale.

 

Autoarea cărții alături de traducătorul ediției în limba turcă

Angela Sahaghian trăiește de mai bine de 15 ani  la Paris. E născută în 1952 în satul Vank din  Karabahul de Munte.

A lucrat la Televiziunea Armeană, a scris cărți și este producător  al unor filme.

În prezent este comentator la postul de radio armean AYP FM din Paris, emisiunile realizate  de ea fiind „Arțakhabadum”, „Revista presei armene”, „ Scrisoare deschisă despre  Imperativele Adevărului”. Și iată că despre „Imperativele Adevărului” s-a vorbit și la această lansare de carte.

Volumul vorbește despre  masacrele împotriva  armenilor din timpul Marelui Rău (Metz Yeghern) despre războiul din Arțakh, și  masacrele care au urmat.

În cartea sunt adunate  atît articole  publicate de-a lungul timpului cât si relatări, mărturii și  documente privind  Primul Genocid din secolul XX,  comis în Armenia Occidentală, ce a dus la exterminarea populației armene din regiune și a permis continuarea aceleiași politici și în prezent.

Cartea are  două secțiuni: „ Scrisori deschise despre Adevăr,  adresate lumii ” unde sunt redate mărturiile martorilor oculari și faptele. “Genocidul împotriva armenilor continuă”  este cealaltă secțiune unde sunt relatate  atrocitățile comise la Sungait, măcelurile din Baku,  lupta de eliberare și  reglementarea pașnică a problemei  Kharabaghului.

Cartea a fost publicată în armeană , franceză și turcă. Traducătorul în turcă este cunoscutul turcolog Hagop Ciakârian.

 Garic Avedisian, Foto: Sirarpy Garabedian

după orer.eu

adaptare și traducere de  Arpiar S.