Mihai Stepan Cazazian

EREVAN / A şaptea ediţie a Festivalului studenţilor francofoni din Europa centrală şi de est

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Agenţia universitară a Francofoniei în Europa centrală şi de est (AUF ECO) şi universităţile armene din Erevan organizează a şaptea ediţie a Festivalului studenţilor francofoni din Europa centrală şi de est. Anul acesta, evenimentul are loc la Erevan între 1 şi 5 iulie 2018, având ca temă “Diferiţi împreună”. Acest festival are ca obiectiv promovarea multilingvismului, precum şi utilizarea limbii franceze într-un context multicultural.

Creat ca spaţiu de dialog, Festivalul a reunit, încă de la crearea sa în 2012, peste 400 de studenţi provenind din 20 de ţări, mai mult de jumătate dintre aceştia provenind din instituţiile membre ale AUF în regiune. Acesta reprezintă în fiecare an un moment privilegiat pentru a sărbători tinereţea, creativitatea, solidaritatea. Festivalul este o oportunitate pentru dezvoltarea de parteneriate academice şi pentru schimbul de bune practici, fiecare ediţie fiind organizată cu sprijinul partenerilor din sectorul socio-economic (companii private, primării, ministere, parteneri media şi instituţii de învăţământ sau de cercetare). 

În acest an, 53 de studenţi provenind din 17 ţări participă la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului: Albania, Armenia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Rusia, Georgia, Ungaria, Kazakhstan, Letonia, Macedonia, Moldova, România, Serbia, Slovacia, Ucraina, Turcia. Participanţii vor fi sprijiniţi de voluntari, studenţi ai universităţilor armene. 

,,Acest eveniment care celebrează tinereţea, diversitatea culturală şi excelenţa în francofonie creează un spaţiu favorabil schimbului de experienţe şi de idei între tinerii din diferite ţări, într-o atmosferă convivială şi prin intermediul unui program variat, utilizând ca mijloc de comunicare limba franceză: ateliere creative, concursuri şi seri tradiţionale” au declarat organizatorii.

Festivalul îşi deschide porţile pe 2 iulie 2018 la Universitatea de Stat din Erevan, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Naţionale şi al Ştiinţelor, ai Ministerului Culturii, ai Grupului ambasadorilor francofoni din Armenia, în prezenţa directorului regional al AUF în Europa centrală şi de est şi a rectorilor şi vice-rectorilor universităţilor armene.

Activităţile Festivalului se derulează între 2 şi 5 iulie 2018 în patru ateliere: cântec, dans, pictură şi fotografie. Serile vor fi consacrate concursului ,,Întrebări pentru un francofon” şi prezentărilor tematice, care le vor permite participanţilor să îşi prezinte propriile ţări, cu specificul, datinile şi obiceiurile lor.

Festivalul se va închide pe 5 iulie 2018 la ora 19.00 la Teatrul de păpuşi din Erevan, cu o seară de Gală în timpul căreia participanţii vor prezenta în faţa juriului şi publicului roadele muncii lor în ateliere, cei mai buni dintre ei fiind premiaţi. 
Evenimentul este organizat de către Agenţia Universitară a Francofoniei în Europa centrală şi orientală, în parteneriat cu universităţile armene din Erevan şi cu ambasadorii francofoni prezenţi în Armenia. 

din comunicatul agerpres.ro