Mihai Stepan Cazazian

EREVAN / A început Congresul Mondial al Tehnologiei Informației ( WCIT 2019)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Peste 2.000 de profesioniști în domeniul tehnologiei, lideri de afaceri și oficiali guvernamentali din întreaga lume participă la cel mai recent Congres Mondial al Tehnologiei Informației (WCIT), care și-a început lucrările la Erevan.

Acest forum care se derulează pe parcursul a trei zile este găzduit de World Information Technology and Services Alliance, un consorțiu global al asociațiilor IT naționale. Vor lua cuvântul peste douăzeci de de vorbitori  de onoare și peste 80 de specialiști de renume.

Printre participanți se află reprezentanți din domeniul tehnologiei din companii de top precum Google, Siemens și Ericsson, precum și celebrități armeno-americane precum Kim Kardashian, vedeta TV reality, Alexis Ohanian, co-fondator al platformei de socializare Reddit, și Serj Tankian, muzician  rock.

Kim Kardashian a sosit la Erevan luni, împreună cu copiii și sora ei Kourtney. Organizatorii au spus că ea este „conferențiar de onoare” și va conduce un panel despre „modul în care tehnologiile descentralizate au democratizat lumea divertismentului, a mass-media și a jurnalismului”.

Armenia profită de conferința WCIT pentru a promova industria sa în domeniul tehnologiei informaționale, unde lucrează aproximativ 15.000 de ingineri și generează peste 6% din produsul intern brut al țării.

Primul ministru Nikol Pashinian în discursul său de deschidere în cadrul conferinței a lăudat realizările industriei și scutirile de impozite acordate de guvernele armene actuale și anterioare.  „Drept urmare, sectorul tehnologiei informației a crescut de aproape cinci ori în ultimii șapte ani, cu o creștere anuală constantă de 20 până la 25 la sută”, a spus el.

“Este o mare onoare și o mare plăcere pentru noi să găzduim un eveniment de această amploare, deoarece este o oportunitate excelentă de a discuta cu dvs. și cu comunitatea internațională strategia noastră de a face Armenia o țară de înaltă tehnologie “, a spus Pashinian.

“Sper că acest eveniment cu adevărat memorabil va schimba multe dintre relațiile tehnologice ale lumii cu Republica Armenia”, a adăugat el.

Sectorul tehnologic armean este dominat de filialele locale ale companiilor americane, precum și un număr tot mai mare de companii locale. Unii dintre ei, inclusiv gigantul de software american VMware, se numără printre sponsorii WCIT 2019.

Rajiv Ramaswami, directorul operațional al VMware a menționat că numărul specialiștilor care lucrează în sucursala armenească a companiei sale a crescut la peste 200 de la deschiderea în 2010.

“Suntem foarte încântați să investim în talentul uman disponibil în Armenia”, a declarat Ramaswami. „Avem o singură solicitare: vă rog, creșteți investițiile în educația tehnologică pentru a crește factorul uman. “

Lipsa de personal calificat este considerată principala provocare cu care se confruntă sectorul IT local. Liderii din industrie s-au plâns mult timp de calitatea inadecvată a predării în departamentele IT ale universităților armene. Mulți dintre studenți au nevoie de pregătire suplimentară după absolvire.

Pentru a atenua problema, un organizator armean al WCIT, Union of Advanced Technology Enterprises (UATE), a deschis mai mult de 284 de laboratoare de inginerie în școli din toată țara în ultimul deceniu. Ei oferă copiilor școlari cursuri extracuriculare în robotică și programare pe calculator, finanțate în principal de guvern. Ministerul Armeniei pentru Educație a anunțat săptămâna trecută o creștere puternică a finanțării guvernamentale pentru UATE, care va dubla numărul acestor laboratoare până la sfârșitul acestui an.