Erdogan ameninţă cu expulzarea imigranţilor armeni
Sute de mii de armeni care lucrează în Turcia ar putea fi expulzaţi dacă parlamentele străine continuă să adopte rezoluţii care descriu masacrarea armenilor din primul război mondial drept genocid, a avertizat prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan săptămâna aceasta.
Doar 70 000 din cei 170 000 de etnici armeni care trăiesc în Turcia sunt cetăţeni turci, a declarat el pentru BBC marţi (16 martie), în timpul unei vizite scurte de lucru la Londra.
“Îi ignorăm pe restul de 100 000”, a declarat liderul Partidului Justiţiei şi Democraţiei (AKP), formaţiunea aflată la guvernare în Turcia. “Mâine, le-aş putea spune acestor 100 000 să se întoarcă în ţara lor, dacă acest lucru devine necesar, deoarece aceştia nu sunt cetăţenii mei. Nu sunt obligat să îi ţin în ţara mea”.
El a făcut această declaraţie la cinci zile după ce parlamentul suedez a adoptat o rezoluţie cu cea mai mică diferenţă de voturi posibilă, afirmând că masacrarea a aproximativ 1,5 milioane de armeni în 1915 a constituit un genocid.
O rezoluţie similară cu caracter neobligatoriu a fost aprobată cu 23 de voturi pentru şi 22 împotrivă de Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor SUA cu o săptămână înainte şi urmează să fie supusă votului în plenul Camerei, în ciuda opoziţiei declarate a Casei Albe faţă de această măsură.
Admiţând faptul că adoptarea documentului din 4 martie a fost un pas înapoi pentru relaţiile Washingtonului cu Ankara, Secretarul adjunct de Stat al SUA, Philip Gordon, a declarat miercuri că administraţia nu poate bloca aprobarea acestuia.
“Congresul este un organism independent, iar aceştia vor face ceea ce vor decide să facă”, a declarat el reporterilor.
Iritată de adoptarea celor două documente, Ankara şi-a rechemat imediat ambasadorii de la Stockholm şi Washington pentru consultaţii.
Turcia admite că mii de armeni au fost ucişi în ţară în ultimele zile ale Imperiului Otoman, dar atribuie acest lucru luptelor interetnice dintr-o perioadă de dezordine generală. Aceasta susţine de asemenea că numărul victimelor este exagerat.
Descriind aprobarea rezoluţiilor privind genocidul de către parlamentarii americani şi suedezi drept un “spectacol”, Erdogan a acuzat influenta diasporă armeană din Statele Unite şi Europa de Vest că s-ar afla în spatele acestor măsuri.
El a avertizat de asemenea că rezoluţiile comisiei americane şi parlamentului suedez ar putea avea un impact negativ asupra eforturilor ţării sale de a normaliza relaţiile cu ţara vecină, Armenia.
“Suntem dedicaţi unei politici cu zero probleme, dar nu putem face nimic dacă cealaltă parte îşi strânge pumnul în timp ce noi întindem o mână”, a declarat Erdogan, fiind citat de cotidianul turc Zaman.
Condamnând ameninţările omologului său turc privitoare la deportare, prim-ministrul armean Tigran Sarkisian a subliniat miercuri că declaraţiile politice de acest fel “nu contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor”.
Avertismentele lui Erdogan privitoare la posibila expulzare a imigranţilor armeni a stârnit critici dure şi din partea grupurilor societăţii civile din Turcia, care le-au descris ca fiind discriminatorii şi inacceptabile.
“Aceste remarci i-ar putea face pe unii să se gândească că expulzarea oamenilor este o versiune din 2010 a migraţiei forţate”, a afirmat Ozturk Turkdogan, preşedintele Asociaţiei Drepturilor Omului, citat de Zaman. “Există mulţi turci care muncesc în toată lumea; aceasta înseamnă că Turcia va accepta expulzarea lor atunci când există o problemă internaţională?”
stire preluata de : Zaman, EurActiv, The Times, Wall Street Journal, The Irish Times – 18/03/10; Hurriyet, AP, Reuters, DPA, BBC, RFE/RL, Telegraph – 17/03/10)
Cum ar fi daca toate tarile Euriopene ar expulza toti emigrantii Turci?
Hipocrizie si obraznicie specific Turceasca.
Cum ar fi..? Iti spun eu..foarte bine! 🙂