Arhiepiscopia Armeana

Episcopul Datev Hagopian a participat, la Varna, la dezvelirea statuii eroului național bulgar, Vasil Levski, realizată în Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 22 septembrie a.c., cu ocazia Zilelor Independenței Bulgariei și Armeniei, în parcul orășenesc de lângă primăria din Varna unde se află memorialul Genocidului împotriva armenilor, a fost dezvelită statuia eroului național bulgar, Vasil Levski, poreclit „Apostolul Libertății”, la care a participat și Preasfinţia Sa Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România și Exarh al Eparhiei Armene din Bulgaria. Statuia lui Vasil Levski este un cadou din partea Uniunii Armenilor din Bulgaria orașului Varna și întregului popor bulgar, în semn de recunoștință pentru neprețuita susținere acordată de guvernul bulgar și poporul bulgar în timpul Genocidului. Ea a fost realizată de tuf, în Armenia, de către un cunoscut sculptor armean Artak Hambardzumyan sub egida dr. Harutyun Hovsepyan, președintele Uniunii Armenilor din Bulgaria, precum și Igor Simonov și Oleg Kuvardin, membri de onoare ai Uniunii.

În cadrul ceremoniei de deschidere, a fost citită scrisoarea de mulțumire a președintelui Republicii Bulgaria, domnul Rumen Radev, în care Domnia sa și-a exprimat profunda recunoștință comunității armene din Bulgaria pentru un dar atât de neprețuit.

Apoi au fost citite scrisorile de mulțumire ale primarului din Varna, Ivan Portnih, precum și ale altor oficiali bulgari de rang înalt, care, în același timp, i-au felicitat pe armenii care locuiesc în Bulgaria cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la independența Armeniei.

În timpul evenimentului, domnul Nerses Ketikyan, secretar general al Uniunii Armenilor, a trimis un mesaj în numele Uniunii Armenilor din Bulgaria, a citit un fragment din mesajul Preasfinției Sale Episcop: „Noi, armenii, ne iubim și onorăm eroii naționali. Dar îi tratăm cu aceeași dragoste și onoare pe toți eroii străini care și-au adus contribuția incontestabilă la libertatea umanității și la pacea între națiuni. Iar Vasil Levski este un simbol al libertății, păcii și toleranței pentru poporul nostru, în special pentru cei care au trăit și au lucrat în Bulgaria de mai bine de un secol”.

La finalul evenimentului, președintele Uniunii, dr. Harutyun Hovsepyan, a înmânat Diplomele BSU tuturor celor care au contribuit la realizarea ideii statuii „Apostolului libertății”, Vasil Levski.

Pe tot parcursul evenimentului s-au ascultat muzică și poezii militare, patriotice și naționale.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei armene din România