Redactor

ENERVĂRILE DOMNULUI REGEP TAYYIP ERDOGAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

                                                                FAB82F33-6669-4456-BDE1-09FF83BF8005_mw1024_n_s

Iată-ne ajunși la Episodul  3  al  serialului ”Aventurile Premierului turc Erdogan”. De astă dată l–am  găsim pe  Domnul Prim Ministru Erdogan  la   Strasbourg, unde  a ținut o memorabilă cuvântare în Consiliul Europei . Spunem ”memorabilă” deoarece domnia sa a dorit ca printr-o singură apariție să rezolve mai multe din problemele care îl irită . Prima problemă pe care atacat-o a fost reținerile pe care le manifestă Uniunea Europei pentru acceptarea Turciei  în  acest  mult râvnit organism, considerând  că performanțele economico – financiare precum și ”reala ”democrație promovată  de țara sa, care poate fi exemplu pentru multe țări membre al U.E. sunt argumente  covârșitoare care pledează pentru urgentarea acceptării Turciei în U.E. În continuare domnul Erdogan știind sau simțind că Franța este una din țările care manifestă opoziție mai intransigentă, pentru aderarea ei s-a gândit că un atac mai direct asupra acestei țări nu ar strica și a șarjat  pe tema intoleranței religioase care ar domni în Franța,unde populația musulmană ar fi persecutată dând ca exemplu interzicerea pentru elevele musulmane purtarea în școli a broboadei. Nu s-a sfiit de asemeni să atace și o parlamentară franceză care îi pusese o întrebare incomodă  despre democrația și libertățile religioase din Turci.

După aceste teribilisme care nu au impresionat pe nimeni Erdogan s-a gândit că anul 2014 este unul electoral în Turcia și nu ar strica cu această ocazie să facă  puțină campanie electoral și s-a adresat de la tribuna Consiliului Europei la toată suflarea turcească cu un apel ”cald și patriotic”.

Acum când scriem aceste rânduri, suntem în preajma Crăciunului și a ”Ignatului” când tot creștinul se îndestulează cu ”pomana porcului” de aceea  ne-am amintit de o vorbă din popor (slăbiciunea mea proverbele)  : ” Se dă mare dar are purceaua moartă în coteț”  cam așa stau lucrurile și cu domnul Erdogan, căci tocmai când zicea că poate sta liniștit după ce dejucase un complot imaginar al militarilor împotriva sa și după ce îi pusese la punct pe aroganții din Uniunea Europeană,poliția și procuratura din Turcia fac marea greșeală să aresteze tocmai acum în preajma alegerilor, peste 50 de persoane acuzate de deturnare de fonduri ,corupție și spălare de bani,toții fiind apropiați ai primului ministru Erdogan și membri marcanți al AKP adică al  partidului domniei sale. Așa numai pentru curiozitatea dvs. menționăm numai pe unul dintre cei arestați:  Suleiman Aslan Directorul executiv al Băncii de Stat, ceilalți sunt cunoscuți oameni de afaceri  unii dintre ei  pentru  a nu fi implicați direct își foloseau ca interpuși fii.

Au vrut și ei bieții oameni să ciugulească câțiva  petro-dolarii dintre cei aruncați ca o ploaie de aur asupra Turciei, de șeicii din Golf,le ieșea și lor de o baclava mai mare,dar se pare că poliția și alte organe ale statului (poate chiar militarii)  nemulțumite de tendințele dictatoriale tot mai evidente ale lui Erdogan,i-au tras o cacialma ( cuvânt luat din limba turcă ). După arestările respective, în lipsa lui Erdogan care se pare că tocmai îi mustra pe Europeni, a ieșit la rampă vice-premierul turc Bulent care a considerat că ”se asistă la o campanie planificată de denigrare a guvernului dar că vor accepta concluziile justiției”. Puțin mai târziu premierul Erdogan l-a contrazis pe vice și a afirmat că” Nu vom accepta aceste manipulări ale poliției care sunt niște operațiuni murdare” și a ordonat demiterea șefilor poliției.

O altă problemă care-l sâcâie grav pe premierul turc,este schimbarea de atitudine a liderului islamic turc Fethullah Gulen trăitor ca exilat  la New York și care a fost artizanul aducerii și menținerii la putere al lui Erdogan. În prezent fostul Imam și-a retras complet sprijinul  și consideră că Erdogan are un comportament de autocrat și promovează o politică antidemocratică în țara sa. Modificarea sentimentelor Imamului din America nu ne surprinde și nici nu ne par ciudate,de fapt asta dovedește că așa cum era de prevăzut ”unchiul Sam” este tot mai deranjat de ifosele de mare lider islamic independent ale premierului Erdogan.

Ce va ieși până la urmă din ciulamaua asta turcească, încă ne abținem să facem previziuni,  deși noi cam bănuim care va fi finalitatea, dar nu vă spunem ca să menținem suspansul acestui serial ce pare să fie ceva mai palpitant decât ”Suleiman Magnificul” .

        Sevag Hairabetian

 

32 Responses to ENERVĂRILE DOMNULUI REGEP TAYYIP ERDOGAN

 1. Tabriz January 9, 2014 at 2:22 pm

  Cineva are probleme cu somnul de cand serialul Suleyman Magnific este difuzat in Romania

 2. Qaraev & Co. January 9, 2014 at 2:35 pm

  Si niste persoane au in fisa postului sa monitorizeze de ce nu dorm armenii !

 3. Tabriz January 10, 2014 at 11:32 am

  Si niste reprezentanti ai unui popor urmaresc orice miscare in Turcia si de zeci de ani asteapta si viseaza cu ochii deschisi ca se va intampla ceva groaznic acolo.

 4. Mihai Stepan Cazazian January 10, 2014 at 1:10 pm

  Nu visam sa se intimple ceva, suntem civilizati si nu ne bucuram la problemele altora ! dar nu putem fi indiferenti la ceea ce se intimpla in jurul nostru

 5. Tabriz January 10, 2014 at 4:22 pm

  Va cred, dar nu pot sa spun acelasi lucru despre cel care a scris acest articol – se simte de la distanta ce e cu el.

 6. Sevag H. January 12, 2014 at 10:52 am

  Asa-i autorul a ramas cu o mostenire care se simte de la foarte mare distanta,nu întelege de ce un popor trecut prin iadul genocidului nu are dreptul sa astepte de la cîrmuitorii Turciei moderne un minim gest reparatoriu si priveste mereu în acea directie cu speranta si vede implicit ce se mai întâmpla pe acolo.

 7. Ar?ag January 12, 2014 at 12:51 pm

  Nenorocirea cea mare a Turciei s-a produs deja acum un secol odata cu Genocidul poporului armean.Nu dorim nici o alta nenorocire poporului turc si el profund nemultumit de actualii sai guvernanti,care refuza un minim gest reparatoriu pentru cele petrecute în sîngerosul an 1915. Acum nu avem nici macar dreptul sa urmarim si sa comentam,este drept cu oarecare malitiozitate ce se petrece în Turcia si sa speram ca odata va aparea un premier luminat care prin recunoasterea Genocidului sa aduca Turcia în familia tarilor din Uniunea Europeii ?

 8. Areta January 14, 2014 at 4:50 am

  …”urmaresc orice miscare in Turcia”?! Avem ochii larg deschisi, stimate domn, asteptand recunoasterea Genocidului, nu ceva “groaznic”; se simte ce e cu dvs. si de ce deranjeaza articolul. Atunci, poate mai bine vizionati un episod din “Suleyman”?

 9. Tabriz January 16, 2014 at 5:50 pm

  In primul rand, nu am vazut nici cea mai mica referire la genocid in acest articol – el fiind scris in stilul …se darama Turcia, si ce bine e!… O bucurie rautacioasa, si asta in situatie cand nici nu e niciun motiv solid pentru astfel de bucurie.
  Iar legat de ceea ce urmariti – e dreptul vostru sa urmariti orice miscare in orice colt ale lumii si nu e nevoie sa explicati de ce anume urmariti evenimentele din Turcia. Insa ar fi potrivit (pentru voi insusi in primul rand) ca aceste obseravatii si analizele sa fie corecte si sa corespunda realitatii. Altfel va pacaliti singuri.

 10. Areta January 18, 2014 at 12:35 am

  1. Nu s-a facut referire la Genocid in articol; dvs. ati afirmat rautacios: “de zeci de ani (?!) asteapta si viseaza cu ochii deschisi “. La ce ati facut referire? Sau nu v-am inteles…..stilul?
  2. Nu confundati ironia gazetareasca cu “bucuria rautacioasa”!
  3. Analiza e corecta, evenimentele reale; stiti bine.
  4. Nu ne-am gandit ca se darama Turcia, dar daca v-ati gandit dvs., poate stiti mai multe decat pareti a sti …

 11. Tabriz February 28, 2014 at 4:53 pm

  1. Eu nu m-am referit la genocid, cand am zis (de zeci de ani) am avut in vedere timpul de cand armenii spera ca Turcia moderna pateste ceva.
  2. Nu e doar ironia gazetareasca, articolul reflecta foarte aproape gandirea armenilor in legatura cu acest subiect.
  3. Vom trai si vom vedea.
  4. Nu cred deloc ca se darama Turcia, insa mi s-a aparut ca spera autorul.

 12. Areta March 1, 2014 at 2:37 am

  Stiti ce spera armenii ….. Stiti ce gandesc ei….. Vi “s-a parut” ca stiti ce spera autorul….
  Nu sunteti cel care atentiona asupra analizelor corecte, “care sa corespunda realitatii” ?
  Concluzia mea e, ca visati cu ochii deschisi !
  Lumea traieste si vede DEJA ce se intampla in Turcia; dvs. ce faceti, va pacaliti singur?

 13. Tabriz March 3, 2014 at 6:04 pm

  Consider ca cunosc destul de bine cum gandesc armenii. (Puteti sa ma credeti, puteti sa nu). Daca eu ma insel, si Dvs. personal nu ganditi asa cum am zis ca gandesc armenii – eu pot doar sa ma bucur pentru Dvs. Iar legat de ce se intampla in Turcia, asa cum am spus, vom trai si vom vedea.

 14. Areta March 3, 2014 at 10:16 pm

  Eu consider ca stiu foarte bine cum gandesc armenii, fac parte dintre ei; dvs. doar credeti ca stiti destul de bine. Si va puteti bucura pt. mine, pentru noi toti, dupa ce Genocidul va fi recunoscut; pana atunci, traiti si vedeti!

 15. Tabriz March 4, 2014 at 1:19 pm

  Cu ceea ce scrieti doar imi confirmati parerea despre armeni.
  Toti asteapta ceva:
  Copii, pe Mos Craciun
  Comunistii, ca se va institui comunismului mondial
  Crestinii si musulmanii, a doua venirea lui Isus
  Adeptii cultelor New Age, venirea extraterestilor buni care vor salva lumea
  Iar armenii asteapta recunoasterea Genocidului – moment dupa care nimic nu va mai fi la fel ca inainte:
  Turcia va intelege ca poarta responsabilitate pentru tot ce s-a intamplat acum 100 de ani si va ceda o mare parte din teritoriul sau Armeniei.
  Kurzii si turcii care traiesc de sute de ani pe acest pamant vor intelege ca au facut un lucru inimaginabil de rau ca au luptat atunci pentru pamanturile natele si vor parasi aceste locuri.
  Armenii din California si Paris vor fi dornici sa isi vanda cat mai repede totul acolo si sa ocupe casele parasite a kurzilor si turcilor.
  Vacile din Armenia vor da de 2 ori mai mult lapte decat inainte acestor evenimente minunate si albinele de 3 ori mai multa miere. Iar in cazul in care aceste schimbari pozitive in economia nu permit un trai decent, se pot cere compensatii de la Turcia pentru fiecare armean omorat. Daca nu e de ajuns nici asta se pot inventa inca un million de victime si se ceara compensatii si pentru ei.
  Deci totul va deveni foarte roz si pufos cat in Armenia, atat si in lume :))

 16. Areta March 4, 2014 at 3:08 pm

  Nu va flatati singur, crezand ca parerea dvs., pe care nici nu intentionez sa o schimb, inseamna ceva; Parerea majoritatii, oriunde in lume, e cea care ne flateaza pe noi, ca natie, iar cand “Turcia va intelege ca poarta responsabilitate pentru tot ce s-a intamplat acum 100 de ani” va face, ceea ce stie foarte bine ca este corect sa faca.

 17. Tabriz March 4, 2014 at 3:22 pm

  Cineva a spus ca – Poti minti pe oricine din lume, insa nu te poti pacali pe tine…
  Iar eu cred ca cel mai grav e atunci cand incepi sa crezi propriile minciuni.

 18. Areta March 4, 2014 at 3:28 pm

  …Exact. Turcia nu se poate minti pe ea, tocmai de aceea – citez din dna. Merkel: “trebuie sa-si asume istoria!” Corect este: Poti minti pe multi, mult timp, dar nu pe toti si nu tot timpul! De aceea mai avem speranta, ca Turcia va dori sa fie cu constiinta impacata.

 19. Areta March 4, 2014 at 3:37 pm

  Daca imi este permis si presupunand ca nu mai e cazul sa traduc:
  “Turkey must come to terms with its history. We cannot compare the Armenians living in Armenia with the Armenians who were forcibly dispersed around the world,” said Merkel adding that those in Armenia are living under difficult circumstances and urged Erdogan to open the border.

  “You are forcing us to accept something we have not done,” said Erdogan, denying the Armenian Genocide again and claiming that the entire Turkish archives are open to the world.
  Sursa: http://www.aina.org/news/20140209163544.htm

 20. Tabriz March 4, 2014 at 4:46 pm

  Voi armenii (cel putin majoritate) aveti perceptia total gresita despre cum gandesc si ce accepta turci. Cand auziti de la un turc care spune ca “nu a existat niciun genocid”, imaginati urmatorul lucru – acest turc este total rupt de realitate, are tupeu sa neaga fapte istorice si anume omorarea miilor de armeni. Si va simtiti foarte revoltati de acest lucru.
  Dar trebuie sa intelegeti ceva, cand un turc spune acest lucru, el nicidecum nu neaga ca au existat numerosi victimi armeni. Fiecare turc este constient ca au murit mii de armenii si nicidecum nu incearca sa pacaleasca pe el insusi. El stie destul de bine istoria, stie ca au existat victime din ambele parti dar se simte jignit si revoltat cand cineva incearca sa puna cliseu de genocid pentru aceste evenimente.
  Acum incearca sa fii obiectiva, poate un armean sa aiba acelasi atitudinea ca un turc? Poate sa se uita in trecut fara prisma ideologica? Poate accepta (precum un turc) ca armenii lui la randul lor au omorat mii de musulmani? Iar cel mai grav este ca majoritatea armenilor sunt sinceri cand neaga ca au fost omorati si musulmani in aceste evenimente – ori nu au cercetat deloc, ori si mai grav – nu pot accepta un astfel de adevar si il numesc propaganda turceasca.

 21. Areta March 4, 2014 at 7:00 pm

  … ” au fost omorati si musulmani in aceste evenimente” cu siguranta; erau considerati tradatori acei turci omenosi, care ascundeau armeni, sau ii avertizau despre diverse descinderi. In general, ar fi culmea sa stai impasibil cand esti atacat! Victime exista de ambele parti intotdeauna. Razboaiele sunt purtate de barbati; convoaiele duse spre moarte erau in mare parte din femei,batrani,copii: a fost intentia clara de exterminare ( cautati definitia Genocidului !). Armenii nu au fost doar…. “numerosi”! Nu negati SADISMUL de care au dat dovada stramosii turci.
  Eu propun sa nu va mai ascundeti in spatele vorbelor, se simte ca nici dvs. nu sunteti convins de ceea ce scrieti, ci doar disperat ca n-aveti castig de cauza. Iar dezinformarea si denigrarea….. yok, nu tine!
  In incheiere eu va felicit, demonstrati consecventa (dar cam atat) in incercarea de a combate diverse articole ale acestui ziar si sunt convinsa ca o veti mai face, tot lamentabil.
  Va anunt, ca nu ma voi deranja sa mai comentez, deoarece m-am convins: dvs. TREBUIE sa cititi si sa combateti, cu orice… pret; apropo, poate exista fonduri si pt. lectii de lb. romana? Sunt numeroase greseli de exprimare comise; faceti cunostinta cu o expresie si un proverb: “a te imbata cu apa rece” si “Cand cratita e goala face mult zgomot”.
  Daca nu veti mai vedea niciun comentariu aici, este pt. ca ma deranjeaza zgomotul.

 22. Tabriz March 4, 2014 at 7:36 pm

  Nu incerc sa va conving de nimic. Stiu cat de dificil e sa vorbesti cu un armean pe orice tema legata de istorie. Armenii mereu au propria versiunea si interpretarea a istoriei. Iar mai ales in chestiunea evenimentelor din 1915 un dialog constructiv cu armenii este imposibil. Asa ca nu ma mai obosesc.
  Eu sunt foarte convins de tot ce scriu, deorece stiu despre ce spun. Daca v-am aparut cumva neconvins sa stiti ca probabil din cauza ca de cele mai multe ori am incercat sa ma exprim cat se poate de delicat fiindca am vorbit despre un subiect foarte sensibil pentru Dvs.
  Eu nu am avut niciodata scopul de a combate articole ale acestui ziar. Doar mi-am exprimat parerea la unele articole legate in principal de Turcia si Azerbaidjan.
  Daca nu doriti sa mai comentati, este dreptul vostru. Oricum ma bucur ca am putut sa tinem un dialog civilizat chiar daca fiecare dintre noi a ramas cu parerea sa.
  Iar legat de romana mea, nu e limba mea materna (si nici a doua sau a treia). Important e ca ati inteles tot ce am scris. Si nu am angajat o secretara sa imi corecteze unele greseli orfagrafice sau gramaticale doar ca sa vorbesc cu Dvs. 😉

 23. Boghos March 6, 2014 at 10:43 am

  Domnule Tabriz Qaraev,

  daca sunteti atat de pacifist si deschis la dialog, va rog sa ne impartasiti opinia dvs cu privire la cazul Safarov, conationalul dvs. care a fost declarat erou national in Azerbaijan dupa ce a asasinat cu toporul un tanar armean. Personal, sunt curios sa aflu viziunea dvs de viitor politician azer.

 24. Tabriz March 6, 2014 at 5:43 pm

  In primul rand nu am de gand sa devin politician.
  Eu cred ca este inadmisib ca astfel de fapta sa fie eroizata. Nu gasesc nimic demn de mandrie in ceea ce a facut Safarov. Insa nu uitati ca si voi ati avut astfel de “eroi” in trecutul apropriat. Imi pare rau sa vad ca poporul meu luptand cu armenii foloseste mijloacele voastre si eroizeaza fapte care nu pot fi eroizate in nicio circumstanta.

 25. Dali March 6, 2014 at 7:16 pm

  GENOCIDUL ARMEAN: Dovezi ?ocante din Arhivele Ministerului German de Externe (1915-1916)
  https://www.araratonline.com/genocidul-armean-dovezi-socante-din-arhivele-ministerului-german-de-externe-1915-1916/
  Ce face admiratorul de telenovele turcesti, nu mai are cum combate dovezile?A obosit sa tot inventeze cate ceva,acuzand pe altii de minciuna, bietul de el? Jenant de pueril, mititelul. Scrie mult si nu spune nimic.N-au gasit omul potrivit.

 26. Tabriz March 7, 2014 at 12:37 pm

  Un individ sub pseudonimul Dali nu stie sa isi exprime singur intr-un mod adecvat gandurile si se arunca cu linkuri.
  Pot sa fac si eu la fel – acest lucru nu cere mare minte. Scrie pe google: Erich Feigl armenian mythomania

 27. Dali March 7, 2014 at 1:26 pm

  …Cum spuneam: pueril si jenant; doar “replici” de dragul replicilor. Nu si-au gasit omul potrivit!

 28. Dali March 7, 2014 at 1:47 pm

  Feigl: un sus?in?tor al ” propagandei cryptofasciste anti-armene ” “abund? în detalii în?el?toare”. A fost criticat pentru interpret?ri gre?ite. ….daca tot citam

 29. Tabriz March 7, 2014 at 2:56 pm

  Sunt convins ca a fost criticat si nu am dubii de catre cine.

 30. Dali March 7, 2014 at 4:01 pm

  Sa va culturalizeze altii? cautati, cititi si… surpriza: nu de armeni! Siguranta de sine, nejustificata! ..si iar zic: jenant! E leit-motiv pt. bietul Tabriz.

 31. Tabriz March 7, 2014 at 4:15 pm

  Ia uitati cine vorbeste despre culturalizare. Un individ care pana acum nu a reusit sa lege 2 propozitii impreuna. Cand te maturizezi, atunci putem si sa vorbim – pana atunci iti spun la revedere.

 32. Dali March 7, 2014 at 5:00 pm

  O, in sfarsit ne parasesti, pasnicule!