Mihai Stepan Cazazian

ELVEȚIA aprobă un grant de 4,5 milioane CHF pentru ARMENIA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 4 aprilie 2022, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) a aprobat un grant de 4.500.000 CHF pentru un proiect anunțat anterior intitulat: „Peisaje vii pentru dezvoltarea pieței în Armenia”.
Proiectul va ajuta Armenia să combine în mod inovator conservarea naturii și creșterea economică în beneficiul celor mai defavorizate grupuri sociale. Proiectul este implementat de World Wildlife Fund (WWF) și de ONG-ul, Agenția de Dezvoltare Strategică, ca parte a unui program regional mai amplu, Fondul Eco-Coridorul Caucazului (ECF).

Ecoregiunea Caucaz este una dintre cele mai bogate zone din lume în ceea ce privește diversitatea biologică. În același timp, ecosistemul muntos al Armeniei este o sursă importantă de producție pentru comunitățile rurale. Cu toate acestea, starea ecologică a țării se deteriorează rapid, amenințată de impactul schimbărilor climatice și de proasta gestionare a terenurilor și a resurselor naturale. Nivelurile ridicate ale sărăciei rurale reflectă situația ecologică precară. Până acum, politicile actuale au făcut puțin pentru a aborda tripla provocare a sărăciei, distrugerii mediului și efectelor schimbărilor climatice.

Pentru a aborda aceste provocări, proiectul finanțat de Elveția „Peisaje vii pentru dezvoltarea pieței în Armenia” își propune să crească veniturile fermierilor și întreprinderilor rurale din zonele îndepărtate, printr-o utilizare mai economică și mai durabilă a resurselor naturale cu scopul de a lega creșterea economică cu protecția resurselor naturale și a biodiversității, contribuind, de asemenea, la promovarea politicilor de mediu și schimbărilor climatice. Inima proiectului este dezvoltarea turismului prietenos cu mediul, din care populația rurală și săracă este principalul beneficiar. Acest turism, care completează politica națională oficială de turism, are un mare potențial de extindere în Armenia și Caucazul de Sud.

Proiectul va dura opt ani, cu fonduri în valoare de 4.500.000 CHF și va fi implementat în regiunile Tavuș, Lori, Syunik și Vayots Dzor din Armenia.
Proiectul face parte dintr-un program regional mai amplu, Caucazul Eco-Corridor Fund (ECF), finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și banca de dezvoltare KfW. Componenta armeană este implementată de WWF-Armenia, în parteneriat cu ONG-ul Agenția de Dezvoltare Strategică.