Edvard Jeamgocian

EDVARD JEAMGOCIAN : APEL către cei ce folosesc condeiul!

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Armeni, români, interesați în istoria Armeniei, scrieți despre istoria și cultura pământurilor strămoșești armene – ARȚAKH și NAKHICEVAN !

            Istoria armenilor din Arțakh (Nagorno Karabakh) și Nakhicevan, capitol important din istoria Armeniei a fost și este încă un subiect neglijat de scriitorii și istoricii din România. Personal, nu am întâlnit nici o scriere în limbă română dedicată acestui subiect, și nici scrierile în limbile de circulație internațională nu abundă. Acesta este motivul pentru care că mulți dintre cititorii de limbă română nu cunosc istoria civilizației milenare a Arțakh-ului și Nakhicevan-ului.

            În schimb am întâlnit, în volumele de istorie contemporană, numeroase materiale, subvenționate de Azerbaidjan, care încercă să nege existența seculară a civilizației armeane pe aceste meleaguri, și vă pot confirma că numărul studiile pro-azere este incomparabil de mare, față de scrierile pro-armene.

            Politicienii, istoricii azeri, istoricii plătiți cu petrol azer, au învăluit istoria acestor regiuni în neadevăruri pentru a satisfice lăcomia de pământ a liderilor turci și azeri, a justifica ocupația azeră a pământurilor armene.

            În prezent Armenia trece printr-o perioadă grea din istorie ei și are nevoie de sprijinul, devotamentul vostru. Războiul din anul 2020 săvârșit împotriva Armeniei, de tandemul azero-turc cu armament Israelian și mercenari sirieni, a reprezentat un Genocid, a fost al doilea Genocid comis de turci împotriva poporului armean. Primul a folosit mâna kurzilor, al doilea mâna azerilor.

            Mulți dintre voi s-au ocupat de Genocidul Armean din 1915, l-au studiat, au publicat lucrări, mărturii, traduceri și astfel istoria Genocidului a fost bine documentată fiind astfel cunoscută publicului român. A venit ACUM vremea să ne ocupăm de ceea ce este important ACUM pentru Armenia, pentru viitorul nației armene.

Așadar,

Apelăm la scriitori, istorici, armeni, români să-și dedice timpul și energia studiului acestor regiuni istorice armenești.

Apelăm la Institutului de Armenologie al Universității Babes-Bolyai din Cluj să îndrume tinerii să-și aleagă lucrări de licență/doctorat cu aceste subiecte.

Apelăm la UAR să încurajeze studiul, iar periodicul Ararat să aloce spații cât mai largi acestor teme.

            Pământurile stămoșești, Arțakh, Nakhicevan ne-au fost răpite, populația armeană gonită din casele lor, și cu toate acestea Arțakh și Nakhicevan sunt și vor rămâne veșnic pământuri armenești, indiferent de puterea militară și interesele politice și economice ale țărilor vecine.

            Să luptăm pentru drepturile Arțakh-ului și Nakhicevan-ului.

E.J.