Edvard Jeamgocian

EDVARD JEAMGOCIAN : Alegerile din Armenia, adevărul și viitorul nației

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ferice de acel Popor care este ocrotit de Dumnezeu!

          Alegerile din Armenia au ajuns în ultima fază. Nu știm cine va câștiga sau cine va pierde, important este ca Armenia să nu piardă. În mai puțin de două săptămâni vom ști rezultatul, vom ști cine va fi noul Prim Ministru al Armeniei și, sperăm, că va fi NOUL.

          Alegerile de acum nu sunt întâmplătoare, ele sunt rezultatul modului deplorabil cum Guvernul Armeniei a condus războiul armat, diplomatic, informatic din Arțakh, dar și a hotărârilor și documentelor semnate după.

          Starea în care a fost adusă țara a condus la necesitatea de a alege o conducere nouă, o conducere competentă, o conducere cu coloană vertebrală. Dacă conducerea de azi ar fi fost capabilă să-și apere granițele, să-și apere poporul, să-și apere cultura milenară, ar fi fost capabilă să conducă Armenia pe drumul cel drept nu ar fi fost necesar să aibă loc acum alegeri.

          Să subliniem că responsabilitatea primordială a conducerii oricărei țări, îndiferent pe ce continent se află ea, este să-și apere poporul, să apere granițele țării, să facă tot posibilul ca poporul să prospere, să trăiască fericit pe pământul patriei. Aceasta este obligația Președintelui, a Prim-Ministrului, a Ministrului de Externe, a Parlamentului oricărei țări! Conducerea actuală a Armeniei nu și-a îndeplinit obligația, nu a fost capabilă să evite, prin diplomație sau concesiuni, războiul, și nu si-a putut apăra Țara.

Aceasta a condus la pierdera unei generații de tineri și de teritorii, la pierderea unor valori culturale incomensurabile. O generație patrioată, educată, talentată a fost distrusă în 44 de zile, iar pierderea Arțakhului, leagănul culturii armene, a însemnat pierderea securității Armeniei. O zicală spune:

Ghetașenul este cheia, Șahumianul lacătul, Arțakhul poarta, iar Armenia Casa.

Գետաշենը բանալին է, Շահումյանը՝ կողպեքը, Արցախը՝ դարպասը ցանկապատը, իսկ տունըâ Հայաստանն է:

Arțakhul a fost scutul Armeniei. Acum dușmanul face ce vrea cu granițele Armeniei, le delimitează după coordonate GPS introduse de el, fură pământ, ia prizonieri.

          Acestea au fost motivele că imediat după terminarea războiului și semnarea actului înjositor din 10 noiembrie 2020, s-a cerut demisia Prim Ministrului. Au cerut-o Catolicosul Karekin al II-lea, Catolicosul Aram I-ul, Președintele țării, Armen Sarkissian, Șeful Forțelor Armate Generalul Onik Gasparian, ca să enumerăm doar câțiva. Prim Ministrul, care se lăuda că alegerea lui s-a datorat Revoluției de Catifea, a uitat partea de catifea și a refuzat să demisioneze. Au greșit oare, Catolicoșii, Președintele Armeniei, Ministrul Forțelor Armate? Un proverb românesc spune: Când doi îți spun că ești beat, du-te de te culcă. Pașinian, necunoscând proverbul, a refuzat demisia și a continuat să cedeze presiunilor Azere.

Chiar și în aceste zile, parte din pământul Armeniei se află sub ocupație azeră, granițele amenințate, neapărate, la cheremul lui Ilham Aliev, Pașinian plecat în vacanța (7-18 iunie), iar  Pactul militar CSTO în loc să apere granițele Armeniei duce tratative cu Azerbaidjanul.

          Prim Ministrul, deși înconjurat de un număr de consultanți capabili, a refuzat să-i asculte, lucru ce a dus la demisia multora din Cabinet, inclusiv Miniștrii de Externe, Zohrab Mnatsakanyan, Ara Ayvazyan și adjuncții lor. Alți oficiali, care nu i-au fost pe plac, au fost destituiți din funcții, în schimb și-a numit soția, Anna Hagopyan, prin decretul 547A din 20 mai 2021, în postul de Ministru adjunct al Economiei. Chiar acum două zile un articol semnat de Harut Sassounian arăta cum Guvernul Pașinian a refuzat/neglijat oferta unui conațional din Canada de a fabrica în Armenia vechicule militare blindate de ultimă generație, care ar fi putut salva țara de la dezastrul de azi (www.panorama.am ).

          Sondajele care sosesc din Armenia arată o lista cu 26 de partide și candidați și șansele lor de câștig. Sondajele omit a arăta însă care sunt candidații preferați ai Baku-ului și Ankarei ( www.dailysabah.com ) sau ai Moscovei. Aceste țări cu experiență în conducătorii Armeniei, vor încerca să manipuleze alegerile, pentru a-și atinge obiectivul de distrugere a Armeniei. Circulă chiar și un zvon, dezvăluit de Arman Tonoyan, Ombudsmanul ( Avocatul Poporului) Republicii Armene, care arată că s-ar putea ca Azerbaidjanul să elibereze, înainte de alegeri, parte din prizonieri pentru a-l avantaja pe Pașinian (Armenian ombudsman warns against manipulating POW issue during election campaign ) www.panorama.am

          Guvernul actual fiind la putere este avantajat, și de aceea este necesar ca armenii, partidele armene să se unească. Despre unitatea armeană, devenită proverbială, un ziar armenesc de acum o sută de ani scria. Să demonstrăm că nu este așa:

Երկու Եւրոպացի՝ Յոյն մը, – Doi Europeni valorează cât un Grec,

երկու Յոյն՝ Հրեայ մը եւ – Doi Greci cât un Evreu, iar

երկու Հրեայ՝ Հայ մը կ՛արժէ, – Doi Evrei cât un Armean,

իսկ տասե Հայ՝ ոչինչ կ՛արժէ: – Dar zece Armeni (la un loc) n-au nici o valoare!

Armeni uniți-vă, unitatea de acum este diferită, de ea depinde viitorul Armeniei. Este imperativ să vă uniți. Alegeți pe cine vreți, alegeți ce partid doriți numai salvați Armenia! Unul din candidați, Levon Ter-Petrosyan, primul președinte al Armeniei, declara: If we Armenians miss this moment as well, very bad things will happen (www.news.am), poate are dreptate, poate nu, dar nu cred că putem risca.

          Luați exemplul alegerilor din Israel unde partidele de opoziție s-au unit pentru a-l doborî pe Benjamin Netanyahu. Să notăm că Guvernul Netanyahu nu a fost favorabil armenilor. În războiul din Arțakh, a fost de partea Azerbaijanului, i-a înarmat cu drone ucigașe și a acordat asistență, conștient fiind de faptul că tandemul Azerbaidjan-Turcia comit un Genocid. La Parada “Victoriei” din Baku, din 20 decembrie 2020, a participat cu o trupa din Tel Aviv, iar steagul Israelului a fluturat alături de cel al Azerbaijanului, Turciei și Pakistanului.

Armenia trece prin momente foarte grele, viitorul ei, existența ei este în joc. În aceste momente critice,  Armenia are nevoie de un LIDER ADEVĂRAT, un lider cu coloană vertebrală capabil să apere granițele Armeniei și interesele poporul armean, lider care să ridice moralul și prestigiul poporului armean, să-și recapete respectul pe arena internațională, dar și în diaspora armeană.

Edvard JEAMGOCIAN