Elena Chobanyan

Educaţia în Armenia este accesibilă pentru studenții străini

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

hqdefault

studenți indieni la Universitatea de Medicină din Erevan

Îmi amintesc când eram încă studentă la Facultatea de medicină, la Erevan, că mulţi studenţi din străinătate veneau să studieze în Armenia. În ultimii ani chiar a crescut numărul acestora. M-a bucuram mult că sunt interesați să studieze în Armenia dar în acelaşi timp mă întrebam  ce îi determină pe acești tineri, sosiți din Siria, India sau țările arabe, să vină tocmai la Erevan.  Răspunsul l-au dat chiar ei, unii studenţi indieni, care studiază aici.

Avem deja mulţi prieteni în Armenia, cu care vorbim în engleză şi câteodată  în armeană. Deja ştim multe cuvinte. De exemplu, bună ziua, salut, ce mai faci, vreau, pot etc.″, – mi-au spus unii tineri studenți.

Am aflat că majoritatea studenţilor străini preferă să studieze aici, pentru că educaţia din Armenia este accesibilă şi nu foarte scumpă. Unii chiar s-au îndrăgostit aici și s-au căsătorit cu armeni/armence. Spun că fetele armence sunt frumoase. Singurul defect de care se plâng este… iarna geroasă. Este interesant, dacă ar fi trăit în Rusia, ce ar fi spus…?!

Unii studenți indieni se plâng de viaţa scumpă a Armeniei, mâncarea armenească, bineînţeles în afară de lavaş şi şaorma,

″Mâncarea restaurantelor indiene din Armenia este scumpă şi nu e gustoasă. De aceea ne pregătim de unii singuri mâncarea acasă″, – au spus ei.

Dar s-au găsit şi studenţi indieni, care apreciază multe lucruri în Armenia. ″Studiez cu plăcere aici. Îmi plac şi mâncărurile armeneşti. Ador străzile, Opera şi centrul oraşului Erevan şi am mulţi prieteni armeni, deşi uneori îmi este greu să comunic cu ei în limba armeană ″, – a spus Prina, studentă, venită din India.

Prina ne-a spus că o supără faptul că la Erevan este privită ca un străin. Dar i-am spus, că aşa este peste tot.., chiar şi în Europa.

″Poate. Îmi amintesc când am venit prima dată aici, oamenii  se uitau ciudat la mine. Cred că motivul era îmbrăcămintea noastră tradiţională. La Universitate situaţia este total diferită. Acolo sunt mulţi compatrioţi. Ba mai mult, facultatea noastră este împodobită cu steagurile  şi hărţile diferitelor ţări fapt care  ne face să ne  simţim mai confortabil″, – a conchis Prina.

Elena Ciobanyan