Mihai Stepan Cazazian

Editura Les Belles Lettres / A apărut volumul  “La Saga des Arméniens de l’Ararat aux Carpates”  de Claude Mutafian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Dintre numeroasele diaspore armene, cea a Europei Carpatice este, în particular,  necunoscută. Din diverse motive, un proces de asimilare a fost în curs de desfășurare printre  armenii din România, Ucraina de Vest și Polonia, dar de la căderea comunismului am asistat la un val de „revendicări de armenitate“. În același timp, există un interes tot mai mare pentru studiile armenești în comunitățile academice și artistice din aceste țări. De aceea, este timpul să ne uităm la această pagină de istorie: când și de ce s-au stabilit comunitățile armene în această regiune, ce rute au urmat, ce relații aveau cu alte grupuri etnice, ce contribuție au avut la culturile locale?

Am încercat să reconciliem două cerințe: rigoarea științifică și o prezentare atrăgătoare. Pentru prima, afirmațiile sunt însoțite în mod sistematic, în mod notabil, de referința surselor și, eventual, de completarea bibliografică.

În ceea ce privește a doua cerință ea se bazează pe o iconografie bogată și de calitate. Deci, mai degrabă decât a da sursa primară a textului – inscripții, pagini scrise sau imprimate – am preferat să dăm reproducerile originale, uneori cu o caligrafie minunată, cu traducerea în legendă și comentariile corespunzătoare. În ceea ce privește monumentele, a fost interesant să comparăm fotografiile curente cu vederi sau gravuri vechi. Picturile, portretele, miniaturile, operele de artă, hărțile istorice sau monedele adaugă o notă de autenticitate volumului, completat cu  legende care oferă în plus informații utile.

Claude MUTAFIAN

Matematician și istoric, Claude Mutafian este profesor asociat de matematică. A predat această disciplină la Universitatea Paris XIII și în diferite universități din străinătate. După publicarea mai multor cărți de algebră, el s-a dedicat din 1980 istoriei și, mai precis, relațiilor Armeniei, de-a lungul timpului, cu vecinii săi. Doctor în istorie, el este autor al mai multor cărți printer care La Cilicie au carrefour des empires, tome 1 et 2 ; Le Royaume Arménien de Cilicie, XIIe-XIVe siècle ;  Arménie : La magie de l’écrit,  L’ Arménie du Levant.  

https://www.lesbelleslettres.com