Arhiepiscopia Armeana

Editarea Liturghierului Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cu binecuvântarea PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România și Exarh al Eparhiei Armene din Bulgaria a fost editat Liturghierul Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene, tipărit în acest an  cu prilejul marcării  a 620 ani de la inființarea  Eparhiei Armene din România.

Lucrarea a fost pregătită pentru tipar sub atenta supraveghere a PS Episcop Datev Hagopian de către PC Protoiereu Avedis Mandalian și PC Pr. Oșakan Khachatryan, folosindu-se și traducerea din limba armeană a textului Sf. Liturghii din lucrarea de doctorat a vrednicului de pomenire Arhim. Zareh Baronian.

Introducerea cărții cuprinde un scurt cuvânt explicativ precum și textele în armeană și română a marturisirii de credința, spovedaniei și a rugăciunii de dezlegare din Ceaslovul Bisericii Armene.

Textul armenesc folosit este în armeana clasică, limba liturgică în Biserica Armeana, dar care din nefericire este aproape imposibil de înțeles pentru marea majoritate a credincioșilor armeni, realitate întâlnită mai ales în comunitățile armene din diaspora, între acestea nefăcând excepție comunitatea armenilor din România. Pentru toți aceștia dar și pentru cei care nu cunosc alfabetul armean sau limba armeană am considerat necesar să alăturăm textul armean în transcriere fonetică (dialectul armean occidental) folosind alfabetul latin dar și traducerea în limba română. Avem încredințarea că această carte va veni în ajutorul tuturor celor interesați, fiind destinată în  primul rând folosirii de către credincioși și cântăreții din strană.

Ne dorim ca prin folosirea acestei cărți să facilităm implicarea credincioșilor prin trăire duhovnicească la întreaga taină a Sfintei Liturghii, luminând calea binecuvântată a credinței.

Liturghierul Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene a fost editat la Editura Zamca în acest an, 2021.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

One Response to Editarea Liturghierului Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene

  1. Gurau Arsaluis November 24, 2021 at 12:48 am

    Ce bucurie! Felicitari! Multumim celor care au trudit cu osardie ?i pietate.